От понеделник следващата седмица до 30 ноември е срокът за кандидатстване за целеви кредит за купуването на минерални торове и семена за производството на пшеница за реколта 2012, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

 

Семената могат да бъдат собствено производство и да са неокончателно сертифицирани. Финансовата рамка, гласувана от Управителния съвет на фонда, е в размер на 9,930 млн. лв. Документи ще се приемат в областните дирекции, а изплащането на средствата ще приключи до 23 декември 2011.


Кредитът за купуване на минерален тор е в размер на 8 лв. на декар, а за семена – по 6 лв. на декар. Заемите ще се дават при лихва от 6%. Зърнопроизводителите кандидатстват с едно заявление и за двете направления заедно. Заради това те могат да представят обща застраховка и обезпечение по кредита.


Кредитните задължения се обезпечават чрез ипотека върху недвижимо имущество, особен залог върху машини и съоръжения, складови записи за вложено зърно на съхранение в публичните складове, залог на парична сума или банкова гаранция. Гарантиращите инструменти следва да покриват 120 процента от размера на кредита.