През 2010 г. Катя Темник прекратява професионалната си кариера в баскетбола. Същата година заедно с майка си Майда тя стартира друг проект в професионалното си развитие - създава биодинамична ферма за подправки и билки. Днес тя активно развива собствената си марка и разширява продуктовите линии от подправки, масла, хидролати и капки, научаваме от Agrobiznis Finance. 

Биопроизводител: Мечтата ми е да имаме нулев отпадък

Билковата градина Majnika е кръстена на прякора, който майката на Катя - Майда Темник, получава през младостта си. Тя предава ентусиазма си към органичното и биодинамично билкопроизводство на дъщеря си Катя. Днес и двете имат щастието да работят с партньори, които ценят органичното и биодинамично производство. За един от тях те отглеждат във фермата дафинови листа, мащерка, риган, розмарин, босилек, див лук и други подправки, а също така произвеждат и билкова сол.

Паралелно с доставките към партньори, Катя и Майда развиват собствената си марка. От няколко години те работят върху линии от бутикови продукти в много ограничени количества. Отскоро на пазара са част от новите им продукти - хидролат от градински чай, капки от златна пръчица и масло от жълт кантарион. 

Маслото от жълт кантарион се използва за лечение на повърхностни рани, удари и охлузвания. Втриваме го на болезнени места при ревматизъм и болезнени стави. Облекчава хемороиди, възпаление на разширени вени и премахва отоци. След слънчеви бани се използва за защита на кожата от изсушаване. Златната роза облекчава проблеми като възпаление на пикочните пътища или спазми в коремната кухина. Хидролатът от градински чай се напръсква върху болното място, използва се за грижа за устната кухина и възпалено гърло. Той стимулира лимфата и подобрява тонуса на кожата, успокоява сърбящия скалп и премахва пърхота, споделя Темник. 

Тази година ще допълним линията Zajcklošter с хидролати от маточина и лавандула, капки от американска тлъстига, бял равнец, арника, глухарче, безсмъртниче, масла от арника, невен и розмарин, както и с чаени смеси за успокояване на дихателната система и стомаха, допълва Катя. 

В билковата градина биодинамично се отглеждат над 250 билки, като 70 от тях се използват за чайове, хидролати, тинктури и билкова сол. Сериозен интерес представляват микрорастенията. 

Семейство Темник постоянно трупат нови знания. Често участва в изследователски проекти. В момента е част от пет. Три от проектите са посветени на микрорастенията производството на куркума и разработването на мотика за ускорено изкопаване на зеленчуци. Други два се осъществяват с помощта на Института по хмел и пивоварство на Словения. 

Сред плановете за бъдещето на Катя е създаването на терапевтична ферма. В момента се работи върху издаването на всички разрешителни за нея. 

Идейният проект за съвместен живот на деца и възрастни със специални нужди във фермата е изготвен, община Полчане го подкрепи и го вписа в ревизирания общински устройствен план. Той зацикли обаче на държавно ниво, тъй като отговорните за издаването на одобрения поради миналогодишните наводнения приоритизират наводнените зони. Това е разбираемо, но все пак се надяваме, че в най-скоро време ще се справят и с разрешителните, които чакат своя печат от няколко години. Община Полчане е една от най-слабо развитите и има спешна нужда от такива проекти, споделя Катя Темник.

Докато чака терапевтичната й ферма да отвори врати, с майка и сега работят с деца и възрастни със специални нужди, като ги включват в работните процеси във фермата. Правейки това, те все повече се уверяват, че „основателят на биодинамичното земеделие Рудолф Щайнер е бил прав, когато е казал, че хората със специални нужди лекуват земята и земята лекува тях”. Вижте още:

Регенеративно земеделие: Здрава почва, здрави растения

Ферма произвежда сама електрическата си енергия и напоява изцяло с дъждовна вода

Марк Цеков: Фермерите да не се отказват и да помнят, че най-тъмно е преди зазоряване