От понеделник следващата седмица, Националната агенция за приходите ( НАП ) започва нова серия внезапни проверки на по-големите зърнопроизводители в страната. Обект на данъчната атака ще бъдат също мелници и търговци на зърно, съобщиха източници на Фермер.БГ от НАП. По предварителна информация акциите ще бъдат насочени към фирми в регионите : Плевен, Варна, Ловеч, Велико Търново, Добрич, Разград и Хасково.

 

Официалното обяснение на НАП е, че проверките са свързани със злоупотреби с ДДС, каквито през годините традиционно има в зърнения бранш. Министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов лаконично заяви пък в интервю пред Дарик радио днес, че е в течение с проверките и знае за тях от Симеон Дянков и шефа на НАП - Красимир Стефанов, но не коментира пред медиите инициативата, а само повтори, че 50% от хлебопроизводителите в България са в сивия сектор.

 

Коментари на зърнопроизводители и мелничари ( пожелали анонимност ), с които Фермер.БГ разговаря по темата, заявиха, че след 8 години надмощие на фирмите близки до управлението на Тройната коалиция, сега ГЕРБ се опитва не да въведе ред, а да преразпредели пазарът на зърно и брашно в България, на който устойчиви позиции да заемат нови играчи. Също така, производителите заявиха, че Държавата може да следи за контрол на ДДС в зърнения сектор, но и трябва да носи отговорност за изключително бавното възстановяване на ДДС към фирмите от този бранш.

 


© 2010 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 

Най-голямата тема в Интернет за цената на пшеница 2010