Тази година по Националната пчеларска програма (НПП) бяха подадени в Благоевградска област 54 заявления. До момента имаме сключени 50 договора, което е прекрасно. Тенденцията е да се увеличава. Интересът е голям. Това каза за Фермер.БГ Светлана Сотирова, директор на Областната дирекция на ДФЗ в Благоевград. 
 
 
Един от възползвалите се от програмата е пчеларят Славин Чавдарски, който има 100 кошера в благоевградското село Пороминово. Пчелинът му е създаден и разширен с финансовата подкрепа по НПП. 
 
 
Той започнал да се занимава с пчеларство през 1993 г. с 9 кошера, които наследил от дядо си. 
„Идвам си от казармата и гледам от три кошера излизат пчели. И на баща ми един приятел дойде, помогна ми и оттогава от три станаха сто“, разказа Чавдарски. 
 
Той сам произвежда пчелите-майки за стопанството си. За първи път кандидатства по пчеларската програма през 2012 г. за купуване на препарати за борба срещу вароатозата, за купуване на 30 кошера и 10 отводки. 
 
През 2013 г. увеличава стопанството си с още 40 кошера и получава подкрепа за купуване на препарати за борба срещу вароатозата. През 2014 г. Славин Чавдарски отново е финансиран за купуване на препарати за борба срещу вароатозата и извършване на физико-химичен анализ на пчелния мед.
 
 
През 2017 г. благодарение на НПП купува още 20 кошера.
За текущата финансова година Славин Чавдарски е сключил договор с ДФЗ за финансиране на актив „центрофуга“ по мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“ и за препарати за борба срещу вароатозата. Стопанинът разказа, че има ръчна центрофуга, но с нея му е доста трудно да вади меда и заради това е решил да кандидатства по програмата. 
 
„Струва 1300 лв. Фонда дава 650 лв., 650 лв. са от нас“, казва пчеларят. Той разказа,че миналата година е била доста трудна за него.  
 
„По 3 кг. от кошер сме вадили. Толкова зле, че няма докъде. Иначе средно за района се вадят по 10 - 15 кг.“, обясни Чавдарски. Причината за лошия добив той си обяснява със сушата, която сполетя Югозападна България  миналата година. 
 
Пчелите са презимували успешно тази година, отбелязва той и добавя, че предишната зима, когато доста пчелари загубиха огромен брой пчелни семейства, той се е отървал със загубата само на два кошера. 
 
 
За 2017 г. по НПП са подадени близо 2 250 броя заявления за подпомагане. Според данните на ДФЗ това е най-големият брой заявления, подавани за всички години на прилагането на програмата от 2008 г. досега. 
 
„Изплатената финансова помощ по мерките и дейностите от програмата за цялата страна е в размер на 3 253 260 лв., като пчеларите от област Благоевград са получили 91 894 лв.“, отчитат от фонда. 
 
Приемът за финансовата 2018 г. по мерки А, Б, В, Г и Д от НПП за периода 2017-2019 г. приключи с общо подадени 1742 заявления. Към момента са подписани над 500 договора.