Обезщетенията за фермерите, загубили животни заради чумата по овцете и козите, ще са в максималните размери и ще бъдат изплатени във възможно най-кратки срокове между седмица и 10 дни.
 
 
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви това днес, след като председателският съвет в Народното събрание изслуша на извънредно заседание Оперативния щаб за борба с инфекцията. По думите на Цветанов, ако не се направи евтаназия сега, това би застрашило поминъка.
 
„Ако не се предприемат действия, ще попаднем в забрана от ЕК, ограничаваща по-късно износа от територията на страната и търговския стокообмен“, обясни той, цитиран от БНР.
 
В седем общини на територията на две области - Ямбол и Бургас, доказано има чума по овцете и козите, а депутатите поискаха от изпълнителната власт да информира по-добре хората по места и населението като цяло за мерките сега и в бъдеще. Близо два часа продължи съвместното заседание на Оперативния щаб, сформиран по искане на премиера във връзка със ситуацията, и
 
Председателския съвет на парламента. По думите на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, Оперативният щаб е поискал доверие от Народното събрание за предприетите и набелязани стъпки.
 
От БСП настояха за оставката на земеделския министър Румен Порожанов и обявиха, че за тях действията на властите са неадекватни и незаконни. Корнелия Нинова допълни, че държавата може да бъде осъдена да плати големи суми, ако ощетените стопани заведат искове, каквото намерение имали някои от тях. 
 
В отговор Румен Порожанов каза, че ако премиерът прецени, той е готов да подаде оставка, както всеки министър. Министърът съобщи, че се обмисля да бъде наета държавна компания, която да изчисти, измие и дезинфекцира засегнатите територии. 
 
По думите на Цветан Цветанов, поисканата  оставка е нормален ход на опозицията, която, според него, иска да влезе и да управлява през „служебния вход", а действията на БАБХ са адекватни и навременни. 
 
„У нас има около 1,3 млн. овце и кози. От тях около 300 хиляди са в областите Ямбол и Бургас, а в засегнатите седем общини на тяхна територия - близо 30 000. От тях до момента евтаназирани са 4000 животни“, каза Цветан Цветанов.
 
 
До момента са направени над 400 проби, взети са над 6000. Днес в първите две населени места ще бъдат получени компенсации за умъртвените животни. За овца и коза, които не са под селекционен контрол, минималната сума е 190 лв. на единица животно, а за тези под селекционен контрол - размерът е не по-малък от 250 лв.
 
„Днес стопаните, които ще бъдат овъзмездени, ще вземат средно по 327 лв.", информира Румен Порожанов. Обезщетението за самите животни е адекватно, подчерта министърът. Ще се изготвят и протоколи за форсмажор, които ще дадат възможност на стопаните да получат съответните компенсации по закон.
 
70% от обезщетенията, които държавата ще плати, може да бъдат възстановени от ЕК, у нас вече са нейни представители, които да се запознаят с действията на българските власти, обясни Цветан Цветанов. Дадена е и препоръка да се включат по-активно кметовете на общини, да се протоколира цялата информация, с която се запознават местните власти и населението.
 
„Такава чума не е имало досега в Европа. Може би сме направили грешки, включително в комуникацията, не можахме да убедим всички навреме“, коментира вътрешният министър Валентин Радев.