И трите основни фундамента, върху които стъпва госпожа Ахчиева в своя репортаж, са невярно представени и манипулативни, така че подвеждат българския производител, по тази причина завеждаме дело. Това обави пред Агри.БГ Тодор Джиков, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК).

Кампания 2021 за картофите изостава от графика

Става дума за журналистическото разследване на Валя Ахчиева, в което тя твърди, че Европейската комисия забранява продукт за растителна защита като силно токсичен, а Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) го разрешава, визирайки активното вещество етопрофос, което се съдържа в препарата Мокап 10. Въпреки че от НАК считат, че най-правилно е по съдебен път да отговорят на Ахчиева, се съгласиха на публичен отговор пред Агри.БГ с мотива, че българският потребител има нужда от разяснение и опровержение на създадените внушения за опасения относно българския картоф.

Първото невярно нещо: Репортажът започва с внушението от страна на разследващия журналист, че силно отровния препарат Мокап 10, който е забранен в Европейския съюз, е незаконосъобразно разрешен в България, отбелязва Джиков и обяснява: Има регламент от 2013 г., който ясно и категорично дава възможност на държавите членки да разрешат временно използването на такива препарати от първа група, които са със забранени за използване активни вещества. Възползвайки се от разрешението за временно ползване на този продукт в други държави членки, ние от асоциацията подадохме до Агенцията по храните обоснована заявка да се регистрира и тук".

Относно въпроса за отровата - няма препарати от първа и втора група, които да не са отровни, когато не се спазва листа за безопасност. На всеки един препарат има посочен карантинен срок и указание кога не трябва да се ползва, културата, третирана с него, обръща внимание Джиков.

По думите му растителната защита по картофите у нас се извършва от членовете на асоциацията напълно вещо и съответстващо на указанията. Той припомни и че 50% от зеленчуците, които са в търговската ни мрежа, са от Македония и Турция, а препаратите за растителна защита, които се ползват там, са забранени у нас и в ЕС. Защо госпожата не направи репортаж за това – пита Джиков и продължава с опроверженията:

Второто нещо, с което тя манипулира общественото мнение е, че, видите ли, има някаква завера за източване на пари, защото 2019 г. цената за тези продукти е била 550 лв./дка, а сега е 850 лв./дка. Това е изключително невярно твърдение и няма нищо такова. От 2014 г. до 2021 г. включително цената на декар за тези два продукта е била 850 лв.

Третото основно нещо, което също е изключителна манипулация: В ефир Ахчиева заяви, че никъде в аптеките не могат да се намерят тези препарати и заради това тук също има някаква скрита схема. В нормативната уредба за търговията с препарати за растителна защита ясно е записано, че препарати от първа група не се продават свободно в селскостопанската аптека".

Така според Тодор Джиков и трите основни тези в разследването на Ахчиева са повърхностно представени с умел журналистически подход, така че да „тежат“ и да внушават изводи в посока, че картофите у нас са отровни. "Недопустимо е българският потребител да бъде така подвеждан, че, видите ли, родният картоф е  опасен за здравето", каза за финал председателят на НАК.