„От другата седмица стартира финалът на разговорите за пускане на обществено обсъждане на Наредба за критерии за браншова представителност”, обяви пред Агри.БГ заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Тодор Джиков: Работим за максимална компенсация при пострадалите от измръзванията фермери

Селското ни стопанство има крещяща нужда от легитимна и добра браншова представителност смятат от години фермери, експерти, браншовици и политици, но действията в тази посока някак винаги остават незавършени.

Подмяната на дневния ред в земеделието, пиар акциите и други деструктивни действия на едни и същи браншови организации през последните 15 години са основна причина за нерешените проблеми в българското земеделие”, коментира Джиков. 

Междувременно, обединението, в което към началото на април се включиха 17 организации с намерението за създаване на Българска аграрна камара и искане към агроминистерството да изготви критерии за представителност, определи свои такива за браншовите организации, които ще членуват в камарата. Според представители на обединението са били взети предвид критериите, „които са в неприетия закон за браншовите организации, защото рано или късно това нещо ще го има”.

През февруари, тази година, Земеделското министерство свика среща с над 40 браншови организации с цел да се съберат конкретни предложения за критерии за представителност в секторите „Растениевъдство“, „Животновъдство“ и „Преработватели“, която обаче не даде резултат.

Тогава някои организации се обединиха около мнението, че работата на служебното правителство не е да изготвя критерии и в случая трябва да се занимае с по-важни въпроси като промените в Стратегическия план, както и реализирането на технологичните карти. 

Изглежда на срещите, започващи от следващата седмица, ще се обсъждат и двете чувствителни теми за секторите.

Предстоят поредица от срещи по сектори – „Растениевъдство”, „Плодове и зеленчуци”, „Животновъдство”, „Пчеларство”. Технологичните карти също ще бъдат разгледани по време на срещите , на които ще бъдат обсъдени и критериите за браншова представителност, уточни Тодор Джиков.

Разработените технологични карти, които бяха представени на последния Консултативен съвет по плодове и зеленчуци не бяха удовлетворителни за представителите на сектора. Предстои да видим ще има ли промени по тях.