Борислав Иванов е един от много малкото производители, които се осмеляват да гледат аспержи по нашите географски ширини. В градината му в добричкото село Златия тази слабо позната култура у нас вирее на един декар с идеята площта да се увеличи, тъй като и интересът на клиентите също расте.

Млади производители правят чудеса с алеопатия и no-till

Потърсихме го, за да сподели своя опит, натрупан с годините, с идеята да бъдем полезни и на други производители, които биха се осмелили да експериментират в градините си. 

Първи етап: Засяването на разсад

Аспержите са многогодишни растения. Първата година се произвежда разсадът. Борислав започва със семена от Германия. Те се засяват през януари-февруари подобно на разсада на пипер и домати. Когато времето се затопли – през март-април, се внасят в почвата. Растенията са съвсем малки и много нежни. Разсаждат се в земята на лехи и в продължение на годината се обгрижват. 

Основната грижа е да имат достатъчно вода и да бъдат изчистени от плевели. Важно е да има редовна влага, защото разсадът е на плитко в почвата. От друга страна, възрастната аспержа, която расте на по-голяма дълбочина, не изпитва голям стрес от липса на влага. Аспержите на Борислав не са поливани нито веднъж, той разчита главно на дъжда.

На есен се изрязва надземната част на растенията и те се загърлят леко с почва. Могат да бъдат завити със слама, за да изкарат зимата безпрепятствено. 

Втори етап: Разсаждане

На следващата пролет, отново в началото на март, когато температурите се повишат, растенията се засаждат на постоянните си места. Нужна е предварителна обработка на почвата. Изкопава се малък ров на 30-40 см дълбочина и 50 см широчина. В него се полага оборска тор, която се омесва добре с почвата, и разсадът се премества. 

Разстоянието между растенията е 50-60 см. Зариват се с пръст и се правят бордюри отгоре – пръстта трябва да се покачи на 40-50 см над нивото на цялата обработваема площ. Идеята е, когато аспержите започнат да плододават, да имат възможност да растат и да бъдат обгърнати с почва.

Трети етап: Плододаване

При затопляне на времето и достигане на 15-16 градуса дневна температура аспержите започват да растат. Плододават в рамките на максимум два месеца – от средата на април до средата на юни. 

Тази година някои от аспержите на Борислав са се показали много рано. После са се появили студени дни със слани и отрицателни температури. И една част от тях са били попарени. 

Рязането им се извършва със специален нож. Леко се разравя почвата около тях и се бърка с този нож дълбоко в земята, за да може да се отреже възможно най-дълга аспержа.

Бели и зелени аспержи: Разликите 

Двата вида се различават и по вкус, и по цена. В цял свят бялата аспержа се води за по-качествена и по-търсена. В България хората са по-запознати със зелената аспержа, защото тя е разпространена във веригите магазини – внос от Италия, Холандия, Германия. 

Зелените аспержи се оставят да израстат достатъчно над земята, но не прекалено много. Преди да започне да се разтваря върхът, т.е. да се образуват клончета, аспержите се режат. При тях просто се минава по редовете и се реже надземната част.

За да се произведат бели аспержи, растенията се заравят високо с пръст. Покажат ли се над земята, под въздействие на светлината и топлината, те започват да позеленяват. Неслучайно бялата аспержа е по-скъпа, защото брането й е три пъти по-трудоемко.