Защо италианците обожават зеленото сирене от тетевенското село Черни Вит? Как изглежда породата овце Лакон, от която се произвежда популярното в цял свят сирене Рокфор? А кои породи са най-добри за халищата или кукерските костюми? И как Реплянската овца застана в основата на развитието на килимарството в Чипровци, довело местното производство до Световната листа на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство? 

Стотици земеделци излизат на протест

Когато чуем за животновъдно изложение, едва ли изникват подобни въпроси, но Националното изложение по животновъдство в Сливен 2022 не само ще покаже от кои породи се правят най-фините тъкани, сирена или месни деликатеси, но ще даде шанс на потребителите да се докоснат или да опитат продуктите, разнесли славата на българските традиции и невероятния вкус на родната трапеза по света. 

Историята на българското зелено сирене в Италия започва от 2007 г., когато е представено на Световното изложение на сирена в град Бра. Продуктът впечатлява кулинари и потребители с богатия си плътен вкус и аромат на мека сърцевина, покрита със зеленикава плесенна корица. Малцина знаят, че се произвежда от млякото на Тетевенската овца - автохтонна порода, разпространена в Средна Стара планина, в района на град Тетевен и селата Рибарица, Черни вит, Голям извор и Галата. Природо-климатичните условия и чистотата на високопланинските пасища обуславят специфичния състав на млякото. Зреенето на сиренето в продължение на 60 дни в дървени качета позволява на саламурата да изтече бавно. Чак през зимата качетата се прибират в избите, отварят се и сиренето се оставя да “хване” плесен за десетина дни при температура от 10-15°С. 

След това деликатесът може да престои година, две или дори три и да запази прекрасните си качества. Ключът е във влажността и специфичния мек климат по поречието на Черни Вит и големите температурни разлики през деня и нощта, които са определящи за развитието на характерната синьо-зелена плесен върху сиренето. Именно тя му придава онзи разкошен аромат, пикантен привкус и кремообразна консистенция с леко лютив послевкус, в които хората просто се влюбват. Ароматът му е богат и запомнящ се, събрал в себе си уханието на планинското овче мляко и дъхави поляни.  

Посетителите на изложението в Сливен ще могат да видят и породата овце, от чието мляко се произвежда знаменитото сирене Рокфор - Лакон. Само породата Лакон може да създаде световноизвестния деликатес със сини жилки. 

Планинските райони на Западна Стара планина около Чипровско, Белоградчишко и Монтанско предлагат благоприятни условия за развитие на още една интересна порода, която ще видим на 16 и 17 септември в Сливен - Реплянската овца. Тя се е превърнала в солидна основа за развитие на килимарството, отвело Чипровските килими до Световната листа на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство. Основен материал в Чипровските килими са вълната и памукът. За изтъкаването на един квадратен метър Чипровски килим се използва 1,200 кг. вълнена прежда и 0,300 кг. памук за основа. Вълната се използва за вътък, изпридан с по-слаб сук и в дебелина, според желаната гъстота на килима, а фигурите, вплетени в дизайна носят философия и символика, които според мнозина притежават магическа сила. 

Красота и сила носят и родопските халища, тъкани ръчно от вълната на каракачанските овце. Символ на лукс и богатство, но и на майсторлъка на домакинята, те впечатлявали с разнообразието в изработката, цветовете и наименованията, които носят в различните краища на България - „губери“ (в Копривщица), „козиняви“ и „китени халища“ (в Родопите), „ямболски кебета“ или „ямболии“ в Ямбол. Също като страховитите кукерски костюми, с които гоним злите сили и молим за богата реколта по Сирни Заговезни. Част от магията на кукерството се крие именно в разкошните кукерски костюми, измайсторени от ценните кожи на Калоферска дългокосместа  и на Местна дългокосместа коза.

Всички тези породи и общо 550 елитни български животни, представляващи говедовъдството, овцевъдството, козевъдството, коневъдството и зайцевъдството ще бъдат представени на XVI-то Националното животновъдно изложение Сливен 2022. 


Ще има още демонстрации на породата българско овчарско куче, фолклорна програма, презентации и дегустации, многобройни забавления за малки и големи, и голям фермерски базар, които очакват посетителите на 16 и 17 септември в Сливен - на изложбените площи до разклона за село Мечкарево. Организатор е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.