Откритите дни в Опитната база на Опора Заден в Цалапица се превърнаха в традиция и място, в което полезното се съчетава с приятното. 

Фермерите могат да посетят оранжерията и да видят как сортовете, които предлагат от Опора Заден, се развиват в реални условия, да преценят как могат да ги използват в собствените си стопанства. 

Какви са акцентите тази година, ни разказа управителят на опитната база Мария Николова: 

Всяка година Опора Заден работят с партньорски компании, за да покажат цялостната грижа върху растенията и продукцията. 

Тази година за храненето на насажденията се погрижиха от НиксиФокс. Николай Илиев, управител на компанията, каза за Агри.БГ: 

За растителната защита в оранжерериите на Опора Заден пък се погрижиха експертите от ФМС

Сейфетин Сали ни обясни повече: 

По време на Летните открити дни на Опора Заден акцент е и вкусът на произведените зеленчуци. 

За да се презентира това качество, за гостите на събитието се погрижи шеф Никола Тодоров, главен готвач на Kempinski Hotel Grand Arena Bansko. 

„За нас е много важно да се докоснем до хубавите продукти и да покажем какво може да се приготви с тях”, каза шеф Тодоров. 

Организаторите на събитието Борил и Мария Николови представят не само нови сортове и технологии, но и местни продукти – сирена, меса и други традиционни храни от района. Това дава възможност на посетителите да опитат истинския български вкус и да се докоснат до автентичното местно производство.

Шеф Тодоров отбеляза, че за радост се наблюдава тенденцията все повече ресторанти да използват именно регионални и местни продукти в кухните си. 

„По този начин стимулираме производството, а нашата продукция е може би най-хубавата в Европа”, отбеляза шеф Тодоров. 

По време на откритите дни присъства и AgroHub.BG. Лекторът на хъба д-р Моника Манолова, разказа за изкуствения интелект в земеделието и как се справя с риска от засушаване.

Ако искате да получите още подобни съвети или просто да обмените опит с колеги и специалисти, не пропускайте Летните открити дни в Опора Заден България до 7 юни. Мястото е пловдивското село Цалапица, а входът е безплатен.