Днес, 14 септември, зърнопроизводителите в страната излязоха на протест чрез шествия в редица населени места. Стотици земеделци и селскостопанска техника се включиха в демонстрациите. Агри.БГ събра споделеното от протестиращите зърнопроизводители в отделните точки на страната.

Костадин Костадинов: Давам ход на протестите в 15 областни града

Протестни шествия срещу безконтролния внос на украинско зърно се провеждат в 15 областни града, като повечето демонстрации започнаха от 11 часа.

Бургас

От района на Карнобат земеделците споделят, че няма да блокират пътната мрежа, а ще направят дълго шествие с тежкотоварната си техника. Пред Нова Нюз те заявяват, че настояват да  бъде разделено българското от украинското зърно поради съмнения, че второто се внася със занижен фитосанитарен контрол и влиза в родното производство.

„Решението на ЕС е за свободен, регламентиран коридор, за да може да се изнася зърното в страни, които са нетни вносители на слънчоглед. А се получи нещо парадоксално – зърното остава в България, в нашите преработвателни предприятия и в момента техните складове са пълни с украинско зърно, слънчоглед по-точно, а българският слънчоглед не се изкупува, коментира Николай Киров, председател на зърнопроизводителите в Бургас

Зърнопроизводителите Теодор Иванов, Красимир Пейчев и Симеон Стойков обръщат внимание на това, че колегите им в Украйна, притиснати от войната, продават под себестойност, а българското зърно отговаря на европейските изисквания и съответно се произвежда с по-висока себестойност.

По думите им основният фактор за по-голямото изкупуване на украинското зърно е по-ниската цена.

„Торовете се повишиха 4-5 пъти… Нашата продукция сега стои, защото казаха, че всичките складове са пълни с украинско зърно”, добавя Стойков.

Николай Киров: Вижте какво направиха Полша и Румъния - създадоха коридори, отделни складове, където зърното, влизайки от Украйна, се регламентира, отделя и направо се изнася, докато в България няма такова отделяне на зърното.

Враца и Монтана

На пътя Е-79 край Враца също се събраха протестиращи от областта, както и от Плевенско. Производителят Румяна Ангелова също заяви пред Нова Нюз, че т.нар. зелен коридор не действа като транзитен и обърна внимание на качеството на вносното зърно.

„Украинската продукция използва забранени препарати, която не отговаря на изискванията. Правихме анализ, който показа глутен 14 при стандарт 21. Не е ясно как е съхранявано зърното. Продукцията се изкупува заедно с камиона тук и не се знае къде отива", подчерта тя. 

Колона от земеделска техника премина и по улиците на Монтана.

"Основно исканията са да се спре вноса на украинско зърно, което трябваше да премине транзитно през страната, а не да застоява тук", подчерта Веселка Василева, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в региона.

Стара Загора

Над 300 земеделски стопани с повече от 150 трактора се събраха в Старозагорско и прочетоха протестна декларация с исканията си, предаде БНР.

„Това, което създава проблем е нерегламентирания внос: Ние сме дали правото на коридор за износ на продукция, а не тя да остава на наша територия, в нашите складове. Само за август месец са внесени около 200 хил. тона слънчоглед, или това е продукцията от 1 млн. дка, заяви Цветан Берберов, член на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Ямбол

"Безконтролният внос на зърно от Украйна и мерките, които зърнопроизводителите трябва да спазват по зелената сделка в момент на безпрецедентна криза, са повод за недоволството на стопаните, посочи Стоян Александров, председател на Съюз на зърнопроизводителите Ямболска област. "

Около 60 машини са включени в протестното шествие в областта.

Хасково

Нямаме сведения какво ще стане с това зърно, митниците казват, че продължава да се внася. Искаме украинското зърно да се слага отделно в складовете, защото Украйна не е в ЕС и там се използват ГМО култури и забранени препарати”, каза пред Хасково.НЕТ Станислав Стоянов – председател на зърнопроизводителите.