Орасио Мартинес може да бъде наречен щастливец. Той никога не съжалява, че преди повече от 30 години решава да превърне хобито си в начин на препитание. Всичко започва с две кози в задната част на къщата на дядо му Джустино Родригес. Днес заедно със съпругата си Реджина той управлява модерна козеферма „Valle de Goñi“ в покрайнините на град Урибелареа, провинция Буенос Айрес, пише lanacion.com.

Близо 1000 животни на Събора на овцевъдите

Връзката на Мартинес с животните започва от най-ранно детство. Като малък с интерес слуша разказите на баба си. С трепет очаква и всяко обаждане от чичо си, който редовно го кани да му помага на полето.

На по-късен етап мъжът постъпва в местно селскостопанско училище и започва активно да се интересува от млекопроизводството. Усеща, че това е призванието му, само че не го влече да работи с крави. Тъй като няма собствени земи, има нужда от животни, които не изискват големи пространства.

След гимназията Мартинес продължава образованието си в сферата на селското стопанство. Един ден, докато шофира, вижда пазар за селскостопански животни. Точно там възрастен мъж го съветва да създаде ферма не от овце, а от кози. Така Мартинес сваля задната седалка на бащиния си Ford Falcon и качва в колата две кози.

С помощта на баба си и дядо си младият мъж създава импровизирана микромандра. Определя това си начинание като невинно хоби.

Не след дълго решава да обедини усилията си с трима съученици от колежа. Заедно създават по-голямо стопанство. Купуват 70 ярета, 30 креолски кози и започват активно да възпроизвеждат животните.

Днес Мартинес притежава 120 кози, 6 козела и преработва на годишна база около 26 000 литра мляко.

Доим 10 месеца - от май до март. Имаме между 45-60 почивни дни. Произвеждаме сирена и сладоледи. Тази пролет имаме още повече кози за доене, което ще ни позволи да увеличим производителността до 32 000 литра годишно, споделя Мартинес.

От 20 години специалитетът на стопанството е карамелизираното мляко dulce de leche. То се произвежда по старомоден начин - без консерванти и овкусители. Съдържа мляко, захар и сода за хляб.  

Освен производител, Мартинес е и преподавател в местния агротехникум. Всяка година учениците му имат възможност да натрупат стаж във фермата му.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

От 18 април кланиците кандидатстват по de minimis за реализация на българско агнешко месо

COVID помощи: Ето колко ще получат животновъдите

Млад производител: Имам много планове, но трябва да преценявам внимателно риска