След като бяха решили да махнат модулираната ставка от обвързаната подкрепа и срещнаха сериозен отпор от страна на животновъди, от агроминистерството все пак решиха да има.
 
 
Модулираната ставка за до 30 крави и 100 овце и кози. Това са предложили от министерството на земеделието по врем на днешния Консултативен съвет по животновъдство, научи Фермер.БГ. 
Това тепърва ще бъде обсъдено с асоциациите.  
От агроведомството предлага увеличение на първите 100 с 10%, като след проверката се очаква ставка от около 82 лв. за първите 100 овце и около 500 лв. за първите 30 крави. 
 
Освен това изплащането на хуманното отношение започва от средата на другата седмица и ще приключи до средата на месец ноември. 
50% от субсидиите по Схемата за национални доплащания за говеда (НДЖ 1) и по Схемата за отглеждане на овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (НДЖ3) ще се платят в началото на ноември, а останалите 50% ще отидат при животновъдите в к началото на януари. 
 
Относно проверката на животните под селекция, от министерството са посочили, че до момента са отпаднали над 58 000 овце и кози и над 4000 броя крави. 
Проверката продължава, като освен това при тези асоциации, при които са отпаднали над 15% животни, ще се направят по-обстойни проверки. 
В допълнение, компенсациите за 2917 г. в момента се работят и другата седмица в сряда ще стане ясно кога ще бъдат изплатени.  
 
Допълнително от министерството са решили животновъдите от седемтеобщини, които са под карантира заради чумата по овцете и козите, да не доказват млякото си по схемите за селекция, а служебно да им бъде зачетено. Ситуацията при тях ще се счита за форс мажор и ще им бъдат изплатени средствата в пълен размер. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!