Следващата седмица ще започне изплащането на обезщетенията за животните евтаназирани в селата Кости и Воден. Максимално бързо ще се извърши и оценката за животните, които предстои да бъдат умъртвени. Това каза  по време на парламентарен контрол, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. 
 
За земеделските стопани, кандидати по схемата за директни плащания, които имат евтаназирани, заявени за подпомагане животни, трябва да уведомят ДФ „Земеделие“ в срок от 15 дни от датата на прекратяване на събитието. За схемата за майки – кози и овце в планински райони, могат да получат подпомагане по съответната схема и в това число за евтаназирани животни. За тях ДФЗ няма да взема предвид реализирани количества мляко или регистрирани приходи. 
 
Източникът на чумата по дребните преживни животни все още не е уточнен категорично. Вероятно причините са не спазени мерки или нелегална търговия. Румен Порожанов припомни, че заболяването не е опасно за хората, а при животните се предава чрез пряк контакт. Инкубационният период е от една до три седмици. В първите две огнища, в селата Воден и Кости, са унищожени 1946 животни. Остават ограниченията за търговия в общините Елхово, Болярово, Царево, Малко Търново, Средец, Приморско и Созопол.
 
Предприети са незабавни мерки за контрол на заболяването, съгласно европейското законодателство. Определена е 3-километрова предпазна и 10 км. наблюдавана зона около тези населени места. Взети са проби от всички обекти с дребни преживни животни. Продължават ежеседмичните клинични прегледи за отклонения във всички общини по границата с Турция. Заразените животни не могат да се ваксинират, лекуват или поставят под карантина, каза още министърът.