По повод на засилените проверки за виртуални животни през последните няколко месеца, при които продължават да се откриват ушни марки в торбички, изпълнителният директор на ДФЗ Николай Каварджиклиев потвърди, че някои от тях са получавали субсидии, а други не са. 

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

„Ситуациите са различни. Където имаме индикация, че има получавани субсидии, ние извършваме проверки заедно с БАБХ, установяваме и налагаме съответните санкции“, обясни Каварджиклиев за БНР.

По думите му проверките за виртуални животни са свързани основно с работата на БАБХ и поддържането на техния регистър. Фондът извършва проверки там, където има законен интерес да го направи – тоест където е субсидирал или финансирал съответните бенефициенти.

Николай Каварджиклиев не се съгласи с твърдението на фермери, че ДФЗ прави проверка на едни и същи бенефициенти и си затваря очите за други. 

„Проверява се абсолютно всичко, което подлежи на проверка, без селективност, освен ако не е подаден сигнал за някой конкретен бенефициент. Винаги има и процент грешки, но категорично във Фонда се спазват правилата и се работи“, заяви директорът на институцията.

Той припомни, че от 1 януари 2023 г. трябва да заработи единната система за сателитен мониторинг на площите в ЕС, която ще минимизира човешкия фактор и ще реши много проблеми при проверките.

„В момента усилено работим по нея. Когато паснат сателитните снимки със съответните кадастрални карти, входящи номера на бенефициенти и т.н., остава малка вероятност за намеса на човешкия фактор. Физически проверки на площите ще се правят единствено когато има сигнали. При животните ще трябва да се проверява, няма начин“, коментира Каварджиклиев.

В момента се работи и върху нов устройствен правилник и структура на Фонда, така че той наистина да заработи като финансова институция. Много процеси ще бъдат централизирани, а не в отделни звена. Този нов правилник ще бъде предложен на Управителен съвет на ДФЗ до седмица-две, след което ще стартира процедурата по неговото изпълнение.