От днес започва масовия гроздобер в Южна България. Цените тази година се очаква да са близки до нивата от 2010-а, но за сметка на това понеже качеството на гроздето в южните райони е по-добро, се очаква и по-силен интерес за изкупуване от страна на винпромите.

 

Цената на сорт Мерло се очаква да е около 60 ст./кг., а тази на сорт Шардоне над 80 ст./кг. Цената на гроздето от сорт Мускат се очаква да е на нива 35-45 ст./кг. Една от най-ниските цени тази година се очертава за сорта Димят - около 20 ст./кг.

 

Десертното грозде ( сортове като Велика, Раненн Булгар и др. ) от лозовите масиви се изкупува на цени от 1 до 1,30 лв./кг, като на същото цената по пазарите на дребно е над 1,60 до 2,50 лв./кг.

 

В традиционно силните региони на Южна България, добра се очертава реколтата за винените сортове Мискет отонел, Алиготе, Червен мискет, Памид, Мерло, Каберне, Димят, Мавруд. Добри добиви се очакват и при десертните сортове Дунав, Кардинал и  Марица.

 

Проблеми с реколтата от грозде тази години отчитат единствено лозарите в района на Видин, Враца и Монтана, където освен градушките през лятото , много от масивите бяха нападнати от мана.

 

гроздобер  беритба на грозде щайги с грозде

 

вижте още :

пазар и цени - грозде 2011

 

© 2011 fermer.bg