От днес първите 6 ферми, в които има унищожени животни, вследствие на болестта нодуларен дерматит могат от Областната дирекция по безопасност на храните да получат обезщетенията си или 3 дни след унищожаване на стадата. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде Фокус.
[news]

"Преведохме вчера 200 000 лв., ще преведем до края на седмицата средствата за обезщетяване на всички унищожени животни в тези 14 огнища към момента. Няма съмнения за нови огнища", поясни министърът. "БАБХ извършва активен мониторинг, за да може и при най-малко съмнение да се вземат мерки. Следващата седмица, когато дойде първата партида ваксини сме направили организация с частно практикуващи ветеринари, включително и държавни в рамките на 1 седмица да се ваксинират животните. Трябва да изключим всякакъв риск от заразата", поясни Танева.
 
Земеделският министър съобщи, че се очаква днес да бъде уточнено с авиаторите кога ще започне пръскането. "Много е важно до най-малката ферма, двор да се спазват ограниченията относно забраните за предвижване на едри при животни, контакт с хора, фермери", допълни Десислава Танева.
 
"Обезщетенията са съгласно наредба и са извършват по пазарни цени. Стигат до около 1080 лв. на крава", каза още тя.