От днес земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по директни плащания с бюджет от 1,5 млрд. лева. Това обяви в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева, предаде репортер на Фермер.БГ.    

 

Общо 35 са новите схеми за подпомагане на селскостопанския сектор – 17 от схемите са директни плащания и преходна национална помощ и 18 от тях по компенсаторните мерки на новата Програма за развитие на селските райони и последна година за агроекология по старата Програма.  
 

Земеделските стопани могат да подават заявленията си за подпомагане в Общинските служби по земеделие. Срокът за подаване на заявления без санкции за закъснение е 15 май. Крайната дата е 9 юни, като за всеки просрочен ден след 15 май субсидията ще бъде намалена с 1%. Предвиденото подпомагане в кампанията за директни плащания тази година е 720 млн. евро, или приблизително 1,4 млрд. лв.
 
Финансовият ресурс по Схемата за единно плащане на площ е близо 306 млн. евро. За зелени плащания са предвидени над 237 млн. евро, а младите фермери ще си поделят повече от 3,7 млн. евро. 

Заявления се приемат и по схемите за подпомагане на млечни и месодайни крави, овце и кози майки, биволи, плодове, зеленчуци и протеинови култури, както и по агроекологичните мерки от Програмата за развитие на селските райони.

 

Министър Танева откри специализираното изложение за селскостопанска техника БАТА АГРО, чието първо пролетно издание се провежда от 4 до 7 март на летището в Стара Загора. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!