Фонд "Земеделие" е игнорирал демонстративно сигналите на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) за източване на САПАРД и не е поискал от уличените фирми да върнат субсидиите. Това става ясно от писмо на ОЛАФ от 9 февруари 2009 г. до вицепремиера Меглена Плугчиева, националния ръководител Димитър Ивановски, земеделския министър Валери Цветанов и шефа на фонд "Земеделие" Ализан Яхова. То е изпратено след мисия на службата в България от 26 до 30 януари.

В доклада миналата година именно ОЛАФ директно написа, че "влиятелни сили от българското правителство покровителстват фирми, мамещи по САПАРД".

"Много от нередностите, открити миналото лято, в края на януари още не са докладвани нито на Брюксел, нито на националния ръководител", констатира шефът на ОЛАФ Франц Херман Брюнер.

По време на визитата си у нас от ОЛАФ са инспектирали какво прави фонд "Земеделие" по 17 нередовни проекта - 13 от тях са подадени от ОЛАФ миналата година, а останали 4 са докладвани от самия фонд "Земеделие". Установено е, че от 9 от фирмите, уличени от ОЛАФ, българските чиновници не са поискали да върнат парите.

Междувременно стана ясно, че шестима искат да оглавят агенция САПАРД. Това  съобщи вицепремиерът Меглена Плугчиева. Вицепремиерът не пожела да уточни дали сред имената фигурира това на Мартин Банов, чиято кандидатура стана скандална заради факта, че е бил съдружник министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.

Плугчиева посочи, че след заседанието на УС на Фонда най-вероятно ще бъдат излъчени две имена, които ще бъдат съгласувани лично с нея. Едва след това се очаква да стане ясно името на новия шеф на Агенция САПАРД.

По повод публикации в днешната преса вицепремиерът потвърди, че до нея е бил изпратен сигнал за конфликт на интереси, касаещ двама депутати, спечелили проект за ремонт на селски път. Плугчиева обаче отказа да посочи конкретни имена, като допълни, че случаят се проверява от Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за борба с корупцията. Сигналът ще бъде лично проверен и от министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.