"Мандрите, които произвеждат прясно и кисело мляко, могат да се конкурират и да дават по-добри цени, тъй като там парите се връщат веднага и съотношението литър/рандеман е много по-добро." Това коментира пред Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) Людмил Свиленов, животновъд и преработвател от град Хаджидимово.

Проф. Бозуков: Грешка ще е да се отделя БАБХ от министерството. Без контрол нещата ще са същите

Той откровено признава, че неговите цени не са конкурентни на пазара, защото произвежда основно сирене и кашкавал. „Много колеги млекопреработватели, които уж в момента се изказват в защита на бранша, всъщност работят с трансглутаминаза в огромни количества, което никъде не се отчита”, заявява производителят и обяснява:

„Това е продукт от кръв на животни и играе ролята на своеобразно лепило. Аз не съм лекар и не е редно да се изказвам с претенция на всичко разбиращ, но хората трябва да са информирани. За това трябва да се говори на по-високо ниво – асоциации и държавни контролни органи и т.н.”

По думите му държавата и браншовите организации не се справят с този проблем. „Това е една моя огромна борба и постоянно се опитвам през асоциацията на млекопреработвателите нещата да бъдат регламентирани. Свиленов членува в още няколко асоциации – ЛАКОН, НОКА, НАРМС, на черношарените, но е доста критичен към политиките в сектора:

„Винаги, когато съм ходил по консултативни съвети по животновъдство в Министерството на земеделието, просто съм се отвращавал от колеги, които отиват само, за да си решават личните проблеми, да си напишат повече пасища и ливади и да напълнят гушката.”

Дългогодишният собственик на мандра отглежда също свободно-боксово овце за мляко – порода Лакон, овце за месо, говеда от породите Симентал, Кафяво говедо и Холщайн. Все още няма доилна зала, но предстои изграждането на съвсем нова кравеферма за 320 животни с доилна зала 2х16 с бърз изход. „Фуражът за животните си произвеждаме сами. Скоро приключихме с изграждането на фуражен завод, който е един от най-модерните в България”, разказва още Свиленов. 

Въпреки постигнатото лично развитие през годините недоволството му по отношение на развитието на сектора е видно. Правилният път според него е в кооперирането, но за това е нужно промяна на мисленето.

„Ние тук, когато влизаме в някой кооператив от самото начало мислим дали не сме се „прецакали“, с извинение. Същото е с асоциациите. Ако ти изначално си с такава нагласа и всички останали са като теб, няма как да се получат нещата и онези измислените отгоре се възползват от това разединение и само консумират

Функциите са се превърнали в монопол на няколко човека. Има едни порочни отъпкани пътеки и системата функционира дотолкова, колкото да се получават едни субсидии и да си вървят едни отиграни далавери”, казва за финал Людмил Свиленов.