Около 45% от орехите са на махагон, има и изсъхнала ядка на места, информира за ореховата реколта у нас Илиас Сарнук, председател на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове.

Овощар: Караме плодовете за преработка в румънски фабрики

Производителите на черупкови плодове първоначално бяха оптимисти за добивите и качеството този сезон поради наличието на много плод по дърветата. След прибирането на реколтата и разчупването на ядката обаче се оказа, че сериозни количества са с лошо качество.

Процентът на махагон при орехите е в пъти по-голям от в предишни години, когато средно достигаше до 10-15%. Той се сформира от сушата. Същите са причините и за изсъхването на ядката – тя е недоизхранена заради липсата на вода. Първоизточникът на повечето проблеми в земеделието, не само в нашия сектор, е сушата, съответно липсата на напояване, коментира браншовият представител.

Докато реколтата от орехи е значително пострадала тази година, то на пазара има сериозно търсене по думите на Сарнук. Цените са високи именно защото няма ядка, а реколтата се оказва слаба в световен мащаб.

„Доколкото знам в САЩ е с около 15% по-ниска. Стоката от Украйна също е на махагон. Тази от Чили, която започва да се бере през април, досега на 80-90% е пласирана, така че и оттам не може да се разчита на обеми. Има ограничено предлагане и се получава някакъв вакуум на пазара. Орехът е в дефицит, лешникът и бадемът – също.

Що се касае до българското производство - ние не можем да задоволим вътрешния пазар, камо ли да имаме количества за износ, казва още Илиас Сарнук.

Той подчертава, че ако „вълненията на пазара са циклични, то свързаните със сушата – прогресират всяка година”. Друг голям проблем за сектора, и не само за този, който се задълбочава с времето, е липсата на работна ръка.

„Наблюденията ми са, че това възпира много от колегите преработватели в асоциацията. Без работници те не могат да произвеждат в мащаб, както е било преди време, дори спрямо миналата година.  Даже и в автоматизираното производство е нужен ръчен труд за преглед на ядката. А работниците масово отиват на Запад. Тук преработвателите и голяма част от земеделците са в колапс поради дефицита на работна ръка”, заключава Илиас Сарнук.