Само едно от пет животни се угоява в България и реализира на родния пазар. Вносът на говеждо месо у нас е 80%. Тези констатации са направени в „Стратегията за развитие на маесодайно животновъдство 2030”, с която се е заела Браншовата камара на месодайното животновъдство у нас (БКМЖ). Оттам съобщиха за Агри.БГ, че са изпратили анализ на проблемите в сектора, които да бъдат разгледани на преговорната среща за съставяне на правителство.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

Синтезираният анализ е първи стъпки към изготвянето на така нужния План за развитие на месодайното животновъдство. В презентацията схематично са посочени основните проблеми на сектора: 

  • Неясно дефиниране на технологията за отглеждане на пасищно месодайно;
  • Неефективна система за администриране ВеТИС;
  • Неправомерно разпределяне на пасища;
  • Липса на система за класификация – Europe.

В документа се подчертава още, че е необходима промяна на модела за подпомагане. Отчита се, че над 50% от животните в направление „Месо” не са от месодайни породи

БКМЖ: Субсидията на глава в месодайното направление намалява повече от двойно - от 368 лв. през 2015 г. до 128 лв. през 2020 г.

Правим първи стъпки за изграждане на Стратегия за месодайно говедовъдство, която е изключително необходима. Всяка държава, която по някакъв начин е просперирала, има такъв план. Например Австралия има план специално за говеждото месо, не просто за месодайното животновъдство. Там имат абсолютно ясни цели до 2030 г. - какво искат да постигнат в този сектор”, коментира Надежда Рангелова, член на Управителния съвет на камарата.

По думите ѝ процесът ще отнеме поне година, защото има нужда от изначални промени в административната база и разграничаването на сектора. „Нужна е много работа с институциите – Министерство на земеделието, Агенцията по храните, ДФ„Земеделие”. Ще бъде дълъг процес, но все някога трябва да се започне и все някой трябва да го започне”, категорична е Рангелова.

Планът на БКМЖ цели постигането на ясни дефиниции, прозрачни принципи при разпределяне на пасищата и класификация на трупното месо. Цялата презентация може да видите тук.