Унгарски специалисти пуснаха на пазара приложение, което безпроблемно показва теглото на кравите, пише dairyglobal.net.
 
 
Приложението от бъдещето работи с всички Android смартфони. Принципът на работа също е много лесен. Снимате животното, което искате да претеглите, попълвате кратка информация за неговия вид и възраст, и това е.
 
Иновацията, която редуцира скъпото оборудване и тромавия процес по претегляне на всички животни, се нарича Beefie.
 
 
„Всеки фермери знае колко важно и деликатно е прецизното претегляне на говедата", казва Гержей Боромис, съосновател на Beefie и допълва:
 
„Знаейки точно теглото на всяко едно животно, дава ключ към оптимизирането на храненето, продуктивността и осеменяването“.
 
Всъщност агробизнесът разчита до голяма степен на точното водене на документация. „Животновъдите и мениджърите на ферми се нуждаят от точни данни за теглото на всяко животно, общото състояние, развитието и здравето на стадата им. Макар че тези данни са от решаващо значение за успеха на големите практики за животновъдство, този процес може да бъде непосилен за изпълнение от собствениците на малки ферми. Това обаче не означава, че процесът там не трябва да се прилага, точно обратното“, казва експертът.
 
За да заработи приложението в своята цялостност, с до 95% точност, разработчите са взели над 2000 проби от различни породи говеда.