Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев е съобщил по време на председателския съвет в Народното събрание на 17 юли, че е имало опити за убийства на хора, които са се занимавали с дезинфекцията в районите, засегнати от чумата по дребните преживни животни.
 
 
Това стана ясно от стенограмата от заседанието на 17 юли, която БСП настоя да бъде разсекретена, а впоследствие публикува заедно със стенограмата от подобно заседание с представители на Националния кризисен щаб срещу чумата на 18 юли. 
 
По време на срещата на 17 юли д-р Дамян Илиев казва: „Ако е само любовта към животните, аз донякъде го приемам, че е на емоционално ниво. но това - вчера хората, които се занимават с дезинфекцията, да има опити да бъдат убити, да им се режат маркучите, да се пускат на воля стадата, които трябва да бъдат евтанизирани, ме кара да мисля, че някой иска да имаме вируса в цялата страна. Вече не гледам на всички тези неща откъм тъжната страна, която се вижда на място.“
 
В председателския съвет на Народното събрание участват лидерите на всички парламентарни групи. Кризисният щаб е поискал да ги запознае със ситуацията и да получи доверие за предприеманите мерки.