В писмо до министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков от Българска асоциация Биопродукти (БАБ) искат обяснение за начина, по който са предложени изменения в м. 214 на ПРСР 2007-2013 г., съобщи  Веселина Ралчева, член на УС на БАБ.

 

„Това е станало в последните дни на 2013 година, като предложението за нотификация е изпратено по електронна поща на 20 декември 2013 г. и завършва със следните две изречения: „Моля за Bашите коментари/бележки в срок до 17.00 на 27.12.2013 г.. В случай, че не получим такива в указаният срок, ще счетем че одобрявате предложението за изменение на Програмата“.

 

Голяма част от хората, представляващи членовете на Комитета по наблюдение на ПРСР в периода между Коледа и Нова година са били в отпуск и не са знаели за да реагират. В посоченият срок има два работни дни. Немалко от членовете не са такива в лично качество, а представляват организации и асоциации, т.е. трябва да съгласуват подобно предложение в своето сдружение, което не е достатъчно за 2 дни. Те също не биха могли да реагират, дори да са научили своевременно“, обясни Веселина Ралчева.

 

В писмото си до министър Греков биоземеделците напомнят че от 2010 г. не веднъж са предлагали да се въведе субсидиране на биологичното животновъдство по мярка 214 на ПРСР. „Всеки път обаче е получаван един и същ отговор – трудно може да се защити пред Европейската комисия. Ето защо възниква въпросът - как е възможно да не може да се субсидира биоживотновъдство на глава животно, а да може да се финансира конвенционално животновъдство по агроекологичната мярка?“, сподели Ралчева.

 

По думите й предложението за разширяване на обхвата на мярка 214 с подмярка „Иновативни решения за покриване на екологични стандарти в интензивни производства“ с две направления – птицевъдство и свиневъдство, поставя под съмнение какъв брой фермери могат да се възползват от това подпомагане.

 

Писмото на БАБ до министър Греков завършва с настояване за предприемане на мерки за субсидиране включително на биоживотновъдството в новия програмен период. От БАБ настояват ако предложението за нотификация на измененията по ПРСР вече е изпратено в Европейската комисия, незабавно да бъде оттеглено и да се разгледа по каналния ред в Работната група по ОС 2 и в Комитета по наблюдение на ПРСР.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!