Августовският доклад на Департамента по земеделие на САЩ (USDA) даде противоречиви сигнали за цените на зърнените пазари – спад в прогнозата за световните преходни запаси от пшеница и ръст при царевицата.
 
 
По-важно обаче е разминаването в пазарната конюнктура между ключовите играчи. Докато очакванията за добивите в САЩ се подобряват, сушата и горещото време в редица части от Европа води до значително влошаване прогнозите за производството през 2018/19 г. Твърде вероятно е реколтата от пшеница в ЕС да отбележи най-ниското си ниво за последните шест години, докато вносът на царевица в Общността може да достигне исторически връх. Тази картина, в комбинация с очертаващия се от месеци сериозен спад в руската реколта от пшеница, засилва допълнително съществуващите нагласи за поскъпване на зърното на Черноморския и Средиземноморския пазар, пишат в свой анализ ИнтелиАгро
 
В него се отбелязва, че в същото време, значително се подобряват перспективите пред реколтата от слънчоглед в Черноморския регион, което вероятно, след година „почивка“ за стопаните, отново ще потисне цените. Украйна и Русия се доближават до рекордните си в исторически план производства, а по-високи добиви се очакват и в България, Румъния, Турция, Сърбия и Молдова.
 
Пшеница
Прогнозите за световното производство на пшеница през 2018/19 пазарна година продължават да се свиват и през август. Според USDA, то ще възлезе на около 730 млн. т – с 6 млн. т под юлския доклад и с 28 млн. т по-малко от реализираното през миналата кампания. В основата на спада е продължаващите суша и горещини в редица части на Европа – основно Германия. Очакванията са реколтата в ЕС да е 138 млн. т – със 7 млн. т по-малко от прогнозата през юли и с 14 млн. т под производството през 2017/18 г. Ако тези предварителни оценки се сбъднат, това означава и най-слаба реколта за последните шест години. Респективно и пшеницата, налична за износ от Общността, ще е най-малко от 2012/13 г. насам – 23 млн. т.
 
След благоприятни условия за пролетната пшеница, данните за руското производство прекратиха негативната серия от последните няколко месеца и прогнозата се подобрява с 1 млн. т, спрямо юли, до реколта от 68 млн. т. Много по-лошите резултати при зимното зърно обаче продължават да тежат върху производството в световния износител №1 и то намалява с 20%, в сравнение с миналата година. В края на прибирането не есенниците, за по-слаби добиви съобщават и от украинското земеделско министерство – с 8% до 370 кг/дка.
 
Очакванията за глобалното потребление следват тези за производството, но в по-малък размер – с 5 млн. т по-малко спрямо юлския доклад до 744 млн. т. Това определя и понижение в прогнозата за преходните запаси с 2 млн. т. до 259 млн. т – с 14 млн. т под количествата в края на 2017/18 г.
 
До данни на UkrAgroConsult, само през изминалата седмица цената (FOB) на руската висококачествена пшеница (12,5% протеин с доставка през август-септември) нарасна с 10-11 щатски долара за тон до 230-235 долара/т на пристанището в Новоросийск и до 200-210 долара/т на Азовските пристанища. Цената на руската пшеница е средно с около 37 долара/т по-висока от миналогодишната, пише в анализа. 
 
 
Царевица
USDA прогнозира със 7 млн. т повече произведена царевица по света през 2018/19 г., спрямо доклада си през изминалия месец – 1,061 млрд. т.
Пазарната конюнктура в най-големите глобални играчи обаче значително се различава. Положителната корекция се дължи изцяло на САЩ – с 9 млн. т до 371 млн. т (сходни с миналогодишните количества). Първите за сезона проучвания на терен показват възможност за рекордни добиви от 178,4 бушела за акър (около 1,12 т/дка), което да компенсира по-малко засетите площи. На другия полюс е ЕС, където сушата води до влошаване в прогнозата с близо 2 млн. т до 60 млн. т. По-добрите данни за България и Румъния не успяват да компенсират негативните очаквания за Франция и Германия. С 1,5 млн. т е занижена и прогнозата за Бразилия.
 
Глобалното потребление през 2018/19 г. също расте, спрямо юли – с 5 млн. т до 1,099 млн. т. И при търсенето двигател е САЩ – 321 млн. т – с 3 млн. т повече, както от юлския доклад, така и в сравнение с предходната година. Силното търсене на фуражи в ЕС водят до ръст в прогнозата за потребление на царевица, въпреки ограниченото производство – с 1,5 млн. т до 60 млн. т. Това може да доведе до исторически връх във вноса на царевица в ЕС – 18 млн. т. След преоценка на началните запаси нагоре с близо 2 млн. т, USDA очаква световни преходни запаси от царевица в края на 2018/19 г. от 156 млн. т – с 4 млн. т повече от доклада през юли. Те обаче намаляват осезаемо за втора поредна година, отстъпвайки с 32% от върха, достигнат през пазарната 2016/17 г.
 
 
Маслодайни култури
Противоположно на зърното, метеорологичната картина в Европа и Черноморския регион се оказа благоприятна за слънчогледа, което доведе до значително подобрение в перспективите за добивите, посочват анализаторите. USDA покачи с цели 3 млн. т. спрямо юли прогнозата си за световната реколта през пазарната 2018/19 г., достигайки рекордните 50 млн. тона. Ръст в очакванията се наблюдава в почти целия регион – ЕС (включително България и Румъния), Украйна, Русия, Молдова, Сърбия и Турция.
 
След първоначалните лоши прогнози, на този етап изглежда реколтата в Украйна през настоящата кампания ще се доближи много близо до рекордната 2016/17 г. – около 15 млн. т, а тази в Русия дори ще надмине количествата от същата година – 11 млн. т. Това вероятно ще доведе и до съществено увеличаване на предлагането на слънчогледово олио – прогноза за световно производство от 19,1 млн. т – с 1 млн. т повече от юлския доклад и със 700 хил. т над данните за 2017/18 г. Прогнозата за износа на олио от Украйна е повишена с 350 хил. т до 5,5 млн. т, а тази за Русия – със 100 хил. т до 2,1 млн. т. Очакванията за доставките на слънчогледово олио към Турция са орязани със 100 хил. т до 500 хил. т, докато търсенето за внос в ЕС ще е по-активно, отбелязват анализаторите. 
През миналата седмица египетската държавна компания GASC е закупила на търг 21,5 хил. т слънчогледово олио с доставка през септември на цена от 761 долара/т.
 
На другия полюс е пазара при рапицата, където равносметката за тазгодишната реколта става все по-негативна. Прогнозата на USDA е за глобална реколта от 72,2 млн. т – с 300 000 по-малко то предходния доклад и с около 2,5 млн. т под количествата, прибрани през 2017/18 г. В основата на спада са лошите добиви в ЕС, които не могат да компенсират подобрението в очакванията за Русия и Украйна. Производството в Общността на този етап се оценява на 19,2 млн. т – спад с 15% на годишна база. На фона на сравнително стабилното потребление, това ще доведе до продължаващ спад в преходните запаси от рапично масло – с 400 хил. т на годишна база до 3,2 млн. т.