Животновъдите от Калофер и региона, които са ползватели на пасища в Национален парк „Централен Балкан“, ще започнат да затварят по един час Подбалканския път от 4 юни.

Животновъд: Малките преработватели не използваме сухо мляко, работим със собствена суровина

 

Протестът ще се случи, ако няма промяна в регламента и връщане на позволителните за пашуване при условията на Годишния план за паша и ползване на сено в парка от 2023 г. Това съобщи за Агри.БГ животновъдът Тодор Диклиев от Калофер. 

Освен това стопаните настояват да няма промяна в надморското равнище за паша, а разрешителните за пашуване да бъдат издавани от 1 май до 30 ноември на текущата година. Фермерите искат и компенсиращи плащания заради забавените разрешителни за паша, става ясно след съвместната среща на ползвателите на пасища и кмета на Калофер. 

За разрешаването на посочените проблеми, засегнатите земеделски стопани дават на Министерството на околната среда и водите и на Министерството на земеделието и храните срок до 3 юни, след което ще започнат ефективни стачни действия на главния републикански път София – Бургас при Калофер. 

Годишните планове за паша в трите национални парка – „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“, са вече утвърдени. 

Площта за извършване на паша и сенокос в националните паркове е относително същата спрямо 2023 г. и е приблизително 34 000 ха, се казва в официалното съобщение. В него обаче не се посочва промяната, според която броят на говедата и конете, които ще може да се изкарват в планината ще намалее драстично, тъй като силно е завишена площта, която е необходима за едно животно – от 10 дка на 25 дка. 

„И досега изкарвахме половината животни, защото още през 2016 г. от парка скриха 100 000 дка с мотива, че ще бъдат унищожени хабитатите. И като извадиха половината пасища, половината животновъди нямаме достъп. Сега намаляват пасищата с още 60 %. Увеличените изисквания важат за всички едри животни, включително конете“, споделя още Диклиев.

Само в района на Калофер има 5400 овце, 2700 говеда и около 1000 коня.   

Животновъдите са обект на тежки санкции, като през миналата година Диклиев и неговото семейство имат няколко акта по 1 000 лева. Най-много глоби са отнесли двама животновъди, чиито ферми са в парка. Единият от тях вече има 3-4 акта по 1000 лева от началото на годината. Санкции по 850 лева са отнесли други животновъди, като критериите са неясни.

През тази година за първи път още не са пуснати заявленията за пашуване в Балкана, докато предишни години това се е правило около 15 март. 

Само за община Карлово общинските пасища са 110 000 дка, които са отнети преди години, за да се създаде паркът. 

„Трябва да върнат лагерите в Белене и ТКЗС-тата, ако искат да ни изгонят от калоферския Балкан“, казва непримиримият животновъд, който ще води протестите другата седмица, ако преди това не се намери приемливо решение.