Всяка година с от 3,5% до 8 % се увеличава броят на регистрираната земеделска техника. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на изложението БАТА АГРО 2016 Есен , предаде Фокус. От 2011 до 2015 г. включително всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника”.

 

По думите ѝ изключение прави само 2014 г. , когато по-големият брой регистрирани нови машини са втора употреба, като посочи, че тoва вероятно се дължи на това, че тогава не е имало в процедура по ПРСР приеми, по които да е възможно закупуването на техника. „Най-значителен процент увеличение на новорегистрирана техника нова става през 2011 г. и 2015 г.”, уточни Танева. По думите ѝ близо 75 000 колесни трактора са регистрирани към края на 2015 г., като 20% от тях са на възраст до 10 години, а около 10% са на възраст до 5 г. При зърнокомбайните 25% от всички регистрирани към края на годината 11 5000 са на възраст до 10 години, а 10% са на възраст до 5 година.


Министърът посочи, че независимо от трудностите, с всяка изминала година се увеличават и обработваемите площи, увеличават се обемите на всички подсектори в земеделието в България и разбира се, макар и с много по-малък темп, се увеличава и броят на земеделските стопани. „Надявам се, че всичко това се постига и благодарение на новите агротехнологии, които всеки земеделец следва да прилага, защото те ще доведат до това ние, българите да бъдем конкурентоспособни на общия европейски пазар, на който оперираме при правилата за свободно движение на стоки, капитали и хора”, допълни тя.

 

Министърът поздрави всички за това ,че изложението БАТА АГРО става все по-голямо с всяка година. „Трябва да сме наясно, че нашият успех се дължи и трябва да бъде основан единствено на търсенето на решения за по-ефективно производство с най-нови технологии, за да бъдем конкурентоспособни”, каза още Танева.