Преди дни, в рамките на Комитета по обща организация на селскостопанските пазари, беше гласуван Регламентът на Европейската комисия за увеличаване на прозрачността на цените във веригата за предлагане на храни.  Новите изисквания трябва да се приложат от страните-членки не по-късно от 1 януари 2021 г.

Европа ще пита: Какви изкупни цени получават фермерите?

 

Измененията в регламента относно нотифицирането на данни към ЕК бяха подкрепени от 21 държави членки, съобщи ОДЗ-Кюстендил. Шест се въздържаха от глас (Австрия, Великобритания, Унгария, Естония, Германия и Швеция) и една държава членка гласува против (Дания). 

Новите изисквания на ЕК засягат някои основни селскостопански продукти - месо, яйца, млечни продукти, плодове и зеленчуци, полски култури, захар и зехтин. С регламента се цели да бъде постигнато ниво на прозрачност на пазара, което да осигури на земеделските стопани по-стабилна и конкурентна среда, в която да осъществяват своята дейност по веригата за предлагане на храни. 

Това е третият елемент от цялостната политика на ЕК за затвърждаване позицията на земеделските стопани, като значима икономическа единица, от която зависи стабилността на веригата. Забраната на нелоялните търговски практики и стимулирането на сътрудничеството между производителите са другите два елемента, които допълват прозрачността на пазара. Новите изисквания по отношение на нотификациите на цени и количества на селскостопанските продукти ще трябва да бъдат приложени от държавите членки най-късно до 1 януари 2021 година. 

Уведомленията ще бъдат на месечна база, като крайният срок за предоставяне на цените и количествата ще бъде 25-то число от месеца. 

В обхвата на регламента попадат тези оператори, чието производство заема 2 на сто от общото производство на съответния продукт за ЕС. В случай че в държавата членка няма производители с такъв дял, ще бъдат докладвани данните на тези оператори, които с дейността си влияят на националната икономика и допринасят за развитието на сектора.