Работи се по модела, който лансирахме и от следващата година земеделските производители няма да заплащат за закупуването на противоградни ракети. Това коментира пред журналисти след откриването на изложението БАТА АГРО 2016 Есен в Стара Загора, министърът на земеделието и храните Деисислава Танева, предаде Фокус.

 

„В момента се подготвят процедурите и стартират по отношение на създаването на модела за работа. На земеделските стопани сме казали, че когато ние създадем това предприятие, тъй като за него трябва и изграждане на нови ракетни площадки, и изграждане на системата за управление на самолетите за тази защита, тогава ще бъде дължима и таксата, която сме презентирали. Благодарни сме, че получихме подкрепа и съгласие на бранша да за този модел”, обясни Танева.


Тя посочи, че в аспекта на климатичните промени, на които сме свидетели, смята, че това е неизбежно да се случи. „Стартираме процедурите за изграждане на отделните обекти, така че се надявам до 2018 г. предприятието да бъде изградено във вида, в който сме го презентирали. Работихме с Асоциацията на застрахователите в България, които дадоха моделите за застраховка”, допълни земеделският министър и добави, че предстои и законодателна промяна по отношение на противоградовата защита.