От 15 май до 19 май 2023 г. ще бъде отворен допълнителен прием на заявления по помощта заради войната в Украйна, реши Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Това се налага поради подаването на множество сигнали от земеделски стопани, които са пропуснали да подадат своите заявления в предходния възможен срок – от 3 до 13 април, уточняват от пресофиса на Фонда.

В този период са приети 36 255 заявления, от които 35 109 допустими за подпомагане. 

От УС на ДФЗ са преценили, че е целесъобразно да бъде открит допълнителен период за прием на заявления по схемата, който да позволи на земеделските стопани, които са пропуснали да подадат заявления в първоначалния срок, да го направят в новия.  

От аграрното министерство приканват земеделските стопани, които не са кандидатствали по време на първоначалния прием по помощта, да подадат заявления при новооткриващия се, независимо дали са достигнали тавана от 250 000 евро (488 975,50 лв.), тъй като са предприети стъпки пред ЕК за увеличаване на тавана по държавната помощ. Това ще даде възможност и на земеделските производители, които са достигнали тавана на подпомагане още през 2022 г. да бъдат компенсирани адекватно за увеличените разходи за обработване на земеделските земи и отглеждането на животни, коментират още от МЗм. 

Предстои да се изготвят изменения на указанията за предоставяне на помощта.