Зеленчуците поскъпват в последните години заради климатичните условия и лошите реколти, заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов.
 
 
По думите му това се отнася за доматите, краставиците, лука, картофите и зелето. 
По последни данни на комисията вносните домати на едро се търгуват до 2,30 лева за килограм (отбелязват поевтиняване), а вносните краставици по 2,77 лева за килограм и при тях няма промяна.
 
Картофите поскъпват с 1,1 на сто и се продават по 0,93 лева за килограм на едро. Морковите се търгуват по 1,03 лева за килограм. Зелето поскъпва с 3,8% до 1,09 лева за килограм.
 
Сега има по-малко предлагане, по-висока цена. В момента имаме най-скъпия домат за последните 10 години. При спадналото производство цените зависят и от логистиката, включително и от редуването на топло със студено време, обясни  Владимир Иванов, цитиран от БНТ. 
 
Домати внасяме от Полша, Гърция и Турция.
 
Той подчерта, че миналата година беше доста добра за плодовете. Ябълки, банани и портокали не са поскъпнали.
 
През февруари сегашните равнища на цените на нормални. Пазарът е висококонкурентен, а цената е висока заради липса на количества, обясни той.
 
По думите му цената на месото се запазва за дълго време, стабилни са цените и на млечните продукти.
 
Иванов отбеляза вдигането на цената на брашното (тип "500" поскъпва с 6,8 на сто и се продава по 0,94 лева), въпреки че реколтата не беше лоша, макар и по-ниска спрямо 2017 г.