Както се полага, служебното правителство донесе много емоции. Спрягат се добре познати, леко позабравени имена за ключови постове, а администрацията тръпне в очакване на новите си шефове. И докато повечето рокади са очаквани, все пак има и изненадани началници на агенции, които се жалват, че са освободени без предупреждение.

Държавни фирми в земеделието: Стари шефове с нови мандати

Сред тях е и Десислава Трифонова – доскорошен изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ), която от два дни обикаля медиите. Леко щяхме да подминем новината, просто защото не ни е в ресора, но всъщност се оказа обратното.

Няма да коментираме компетенциите и приноса на Трифонова в поверената й до вчера агенция, а по-скоро нейното внезапно завръщане в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Оказа се, че нейният щат там се е пазил три години, като през това време е била командирована по различни ведомства. 

Съгласно Закона за държавния служител Трифонова е автоматично възстановена на позицията си в Разплащателната агенция, а именно – експерт в дирекция „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони”.

„Помолена е за излезе в дълъг неплатен отпуск”, коментира казуса Васил Грудев – изпълнителен директор на ДФЗ, пред Mediapool.

Друг е въпросът дали Трифонова ще се съгласи с неговата молба. Вероятно разчита на слуховете за нов шеф на самия Фонд, така че развръзката тепърва предстои.