Остро недоволство беляза Общото събрание на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), което се проведе днес в Стара Загора, съобщиха от Асоциацията. 
[news]

Делегатите на Общото събрание (ОС) изразиха остро недоволство от водената политика срещу сектор „Зърнопроизводство”. Членовете на НАЗ изразиха силно безпокойство от липсата на прозрачност и обществен мониторинг при одобрение на проектните предложения и сключването на договори по мярка 4 „Инвестиции в материални активи”, от неспазването на публично обявените срокове за договориране, от липсата на контрол по отношение ефективността и устойчивостта на одобряваните проектни предложения, от „кухи” и спекулативни проекти, от липсата на информация относно точкуването на проектите и достиганите минимални прагове на одобрение. Казусът с липсата на достатъчна прозрачност и съмненията за нелоялни практики по мярка 4 на ПРСР 2014-2020г. поражда критично напрежение сред членовете на НАЗ. В тази връзка, делегатите на ОС на НАЗ настояха за спешна промяна в условията и правилата на Програма за развитие на селските райони 2014-2020г.
 
Членовете на НАЗ изразиха възмущение и от поетия и неизпълнен ангажимент от Министерство на земеделието и храните и Парламентарната комисия по земеделие и храни по отношение на неспазените срокове за приемане на Закон за браншовите организации в сектор „Земеделие”.
 
От НАЗ съобщиха още, че поради изтичане мандата на председателя на организацията г-жа Румяна Ангелова, делегатите на Общото събрание избраха и новия председател на НАЗ – г-н Светослав Русалов, председател на „Съюз на зърнопроизводителите – Пловдив”. Новият председател на НАЗ ще представлява организацията на национално и европейско ниво през следващите две години.