Времето даде възможност на овощарите да подготвят добре дръвчетата си за зимата, но и да проведат дейности, които биха им осигурили по-добра реколта през 2021 г.

След доматите миризливките се преместиха върху овошките

„Има една практика, която не е много често прилагана, но е много полезна за растенията. Става дума за остъргване на кората с тъпо острие. Прави се много внимателно така, че каквито гадинки са се навряли, да се махнат и кората да остане чиста. Тази техника е като пилинга за женската кожа – трябва да се прави внимателно така, че да подмладява и заздравява кората на дървото, без да се уврежда целостта й”, започва с усмивка разказа си 66-годишният Свилен Стефанов.

Остърганото трябва да се събира внимателно още по време на самия процес, без да пада по земята. После непременно трябва да се изгори, защото в него са поколенията на доста сериозни вредители, като някои видове акари, плодови червеи, молци др.

Свилен обяснява, че стопанинът, който иска да има силни и здрави дървета, които да раждат достатъчно, трябва да се грижи за всяка фиданка точно като за млада невеста.

„След като стволът е добре почистен, той трябва да се намаже. Е, при дърветата не са необходими кремове, а най-обикновена вар. Може да се направи с варно мляко или кашица, а може да се добави и малко син камък, за да е още по-добре за растението. Аз го правя в съотношение 5:1”, обяснява Свилен.

Остъргването и намазването трябва да бъде направено сега, докато времето е все още меко, няма много валежи и температурите не падат под нулата. Неговата овощна градина не е от най-големите и смята, че ще успее да се справи преди началото на декември. Желанието му е да приключи и със засаждането на млади фиданки най-късно до средата на декември, ако времето позволи това.