Българските фермери, членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) излязоха с остра позиция срещу обидно изказване на вицепремиера Красимир Каракачанов пред Нова телевизия.

Добра новина: Пшеницата в Добруджа се развива добре!

„Ние не сме „едни момчета с анцузи“, реагираха зърнопроизводителите. 

Членовете на Националната асоциация на зърнопроизводителите, като част от сектор „Земеделие“, са силно обезпокоени от изказването на вицепремиера Красимир Каракачанов в предаването на Нова телевизия „Плюс – минус“ на 25 март, както и от „представените там неверни и манипулативни данни“.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ

Красимир Каракачанов заяви пред Нова ТВ: „Основният ресурс на България това е земята. А ние в момента я използваме по най-примитивния начин – едни субсидии на едни хора, които са огромни арендатори, които нямат интерес да развиват друго освен пшеница, царевица, слънчоглед. Това са неща, които се определят като цени от борсата.” Той допълва: „Земята на България, още през 40-те години е изчислено, може да храни 32 млн. души население. А ние внасяме какво ли не.”

Ето позицията на членовете на НАЗ:

Сектор „Зърнопроизводство“ е ключов за България и доставя необходимите количества за изхранване на населението на страната.

България е на ключово място в света по производство и износ на пшеница, маслодаен слънчоглед и царевица. Нашето производство на зърнени култури е достатъчно, за да задоволи нуждите на българските граждани. България е основен производител и търговец на зърно в света. 

За 2019 г. сме на 11-о място по експорт на пшеница в света. Наличността, която имаме към момента, е 1,7 млн. тона. Това може да ни задоволи всички вътрешни нужди на пазара за повече от една година. Наличността на царевицата е над 2 млн. тона.

С тази наличност ние можем да издържим и до две години, ако дори повече няма реколта. В предприятията за производство на олио имат налична суровина за минимум три месеца. Отделно от това, неизтъргуван слънчоглед има в достатъчна наличност до края на годината.

НЕ, българските земеделски производители, членове на НАЗ, не разполагат с вили на остров Хаваи.

НЕ, българските земеделски производители, членове на НАЗ, не приемат обидните квалификации от страна на вицепремиерa Красимир Каракачанов.

НЕ, българските земеделски производители, членове на НАЗ, не са „едни момчета с анцузи“.

ДА, българските производители, членове на НАЗ, са честни и отговорни към продукцията, която осигуряват и КОЯТО Е ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА.

ДА, българските производители, членове на НАЗ, осигуряват голяма част от работните места в селските райони и се гордеем с факта, че този бранш осигурява трайна и особено важна заетост в обезлюдени области на България. В кризисния момент за България и целия свят, НАЗ и министерството на земеделието работят и търсят начини да се справят с извънредната ситуация.

Именно в такава извънредна ситуация обидите и негативните квалификации от български политици могат само да вредят и не водят до конструктивен диалог.

ДА, противопоставянето на отделни сектори в икономиката и на различни браншове в отрасъл земеделие е не само опасно, но и противозаконно! Всеки гражданин на Република България има правото на труд, както и областта, в която да го полага.

В пазарно ориентирана икономика пазарът определя какво, как и колко ще се произвежда. Неуважително е от страна на вицепремиера Красимир Каракачанов да коментира теми, от които очевидно не разбира и да прави популистки изводи в национален ефир.

Г-н вицепремиер, срам ни е от Вас!

Призоваваме да се спазва добрият тон и да се запази уважението към труда на българските земеделски производители, които непрестанно работят и по време на извънредно положение за задоволяване  продоволствието на страната.

С оглед на изложените аргументи, НАЗ призовава за навременна реакция от страна на премиера Бойко Борисов, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, както и на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева.