Награди в 10 категории бяха раздадени за четиринадесети път в Конкурса за иновации, който се организира от Международен панаир Пловдив с подкрепата на Министерство на земеделието и Селскостопанска академия. В състезанието бяха депозирани 36 заявки за иновативни продукти. 

Всичко за Кампания 2023

За научна разработка бяха отличени три продукта. Аграрният заместник-министър Тодор Джиков връчи наградата на Института за космически изследвания и технологии към БАН за  научната разработка „Иновативна интегрирана система за дистанционен и наземен мониторинг на селекционни опитни полета“.

Институтът за растителни и генетични ресурси в Садово е отличен за селектирането на най-новия български сорт фъстъци – АДАТА.

Фирма „Агвайзер“ ООД“ получи награда за „Методология за получаване на секвестиран почвен въглерод в земеделието“. Над разработката стоят добре познати личности в родното земеделие - Чавдар Маринов, бивш зам.-министър на земеделието, и Христо Николов, председател на Професионална асоциация на розопроизводителите в България (ПАРБ), които са съдружници в този бизнес проект.

„Земеделието има нужда от иновации, особено в контекста на предизвикателствата, пред които сме изправени, като например климатичните промени”, каза зам.-министър Джиков при връчването на наградите. 

Комисията по иновации присъди и награди в разделите - „Машини и инвентар за растениевъдство“, „Технологии за растениевъдство“, „Машини и инсталации за животновъдството“,  „Сортови семена и посадъчен материал“, „Торове и препарати за селското стопанство“, „Машини и технологии за производство на вина и спиртни напитки“ и „Машини и технологии за хранително вкусовата промишленост“.