В рамките на своята кампания „Заедно за българското село!“ фондация Смарт Агростарт публикува анкета, посветена на интервенциите, които се извършват чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и в частност на ПРСР.

Анкетата е актуална към момента, в период, в който всички говорят за опростяване на Програмата.

Това не е случайно, предвид невъзможността на администрацията да стартира голяма част от заложените в ПРСР мерки в миналия и настоящия програмен период – 2007 – 2013 и 2014 – 2020 г.

Единодушното мнение на експертите е, че има необходимост от по-добро фокусиране на подпомагането.

На ниво Европейски съюз все по-често се обсъжда варианта познатите до момента инвестиционни мерки, залегнали в ПРСР, постепенно да бъдат частично, а някога може би и изцяло заместени от финансови инструменти – кредитни и гаранционни схеми, застраховки, пазарни механизми.

И това трябва да се случи едновременно с така нареченото „позеленяване“, другият важен момент, свързан с ангажиментите на фермерите и живущите в селските райони по отношение на климата, опазването на околната среда и биоразнообразието.

Инвестиции в стопанствата, качество на храните, хранителната верига и ролята на фермерите в нея , развитие на селските райони и установяване стопанства на млади фермери ще бъдат сред другите основни приоритети на ОСП.

Но какво мислят българските фермери и общественост?

На тези и още въпроси се опитва да отговори Фондация Смарт Агростарт в рамките на проект  „Заедно за българското село!“, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд и Оперативна програма „Добро управление“. Организацията представя публично анкета с въпроси, свързани с интервенциите чрез ЕЗФРСР.

Включете се в анкетата на Смарт Агростарт ТУК!!!

Всяко мнение е от значение!