Бъдещето на селското стопанство в Европа в момента е обект на разпален дебат. Каква ще е формата и рамката на най-старата политика на Стария континент – Общата селскостопанска политика (ОСП), това е главният въпрос в тези дискусии. 
 
 
За да се запознаят с работата й досега и какво предстои, ученици от Професионалната гимназия по земеделие „Т. Рачински” в град Генерал Тошево се срещнаха с експерти по темата в рамките на кампанията „ОСП работи за нас!“, организирана от AgriGate Media, Институт за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт.
 
Бъдещите фермери научиха какви са възможностите за професионално развитие в агросектора от един от изтъкнатите капацитети в областта – проф. Димитър Греков, директор на „Център за продължаващо обучение“ към Аграрен университет – Пловдив. 
 
 
„Аз съм убеден, че това е поколението, което ще изпълнява тази ОСП в следващия период и мисля, че съвсем правилно трябва да започнем тези срещи с това поколение, което е в 9,10 клас на професионалните гимназии. Защото те трябва да бъдат убедени в тази нова ОСП. Да им се кажат и слабостите, които съществуват от миналата.
 
Защото тези деца в крайна сметка в повечето случаи са деца на земеделски производители и те знаят някои от нещата, които са оказвали негативно влияние. И виждате, че интересът към това, което говорихме е изключително голям. Така че смятам, че трябва да се започне оттам. А убеден съм, че и за в бъдеще такива кадри, които трябва да бъдат образовани, да имат базата от общото аграрно образование, трябва да бъдат в основата на изпълнението на тази ОСП“, посочи професор Греков. 
 
Според директора на гимназията – Кристияна Иванова, именно учениците, насочили се към този сектор, имат възможността и силата да положат основите на устойчиво и печелившо земеделие. 
 
 
„Те са хората, които ще я доизграждат тази същата ОСП. Без тези знания, които им се подават и от нашите колеги, и от лекторите, които имаха удоволствието моите ученици да се срещнат с тях, няма как те да изградят своята основа, върху която да се развиват, защото те трябва да знаят, че бъдещето е в ЕС. 
 
Какво по-хубаво да развиваме едно съвременно, модерно, иновативно земеделие в сърцето на Добруджа“, отбеляза Иванова. 
 
Учениците научиха какво представлява ОСП и как работи тя по време на дискусия с Пламен Абровски от Института за агростратегии и иновации
 
„От една страна децата са нашето бъдеще. Бъдещето на нас като хора и бъдещето на нашата държава, като място, в което живеем. От друга страна ОСП дава невероятни възможности за развитие. Това, което им казах и на тях по време на лекцията беше, че през ОСП и през земеделието като цяло всъщност те могат да се проявят като лидери и да докажат не само на себе си, а и на много голяма част от хората, че те могат да бъдат успешни“, коментира Абровски. 
 
 
По време на разговора с учениците от Генерал Тошево Абровски обърна внимание на един от най-важните аспекти в ОСП, който в следващия програмен период ще бъде застъпен особено сериозно – дигитализирането на селското стопанство. 
 
„Дигитализацията е бъдещето. Тя решава изключително много проблеми. Като се започне от липсата на работна ръка, не че това ще замени работната ръка. Мине се през по-чисто и по-хубаво производство и се стигне вече до експерименталните технологии. Освен това дигитализацията е нещо, което ще има все по-голям дял в новата ОСП. Ако обърнете внимание на законодателните предложения, Комисията не само че запазва дигиталната част на земеделието, но я разширява все повече и повече. 
 
 
Младите хора са свикнали с тази технология, те растат заедно с нея и се развиват заедно с нея. За тях е много по-лесно“, коментира той. 
 
Това, според специалиста, е и един от начините младите хора да бъдат изкушени от селското стопанство. По данни, които могат да се намерят на сайта на ЕК, в момента в Европа живеят около 500 милиона души, от които 11 милиона се занимават със земеделие. Според статистиката от всички, ангажирани с производството на храна на Стария континент, само 6 процента са млади земеделски производители – под 40-годишна възраст, което със сигурност е една обезпокоителна цифра. 
 
 
„Тези 6% трябва да се увеличават. Тази тенденция трябва да се обърне, защото ние имаме нужда от повече и по-млада земеделска общност, не население, а по-млада земеделска общност. Ние трябва да обновяваме не само фермерите, не само селските райони, но ние трябва да гледаме в бъдещето, а те са бъдещето“, добави Абровски. 
 
Гост на срещата и любезен домакин бе кметът на Община Генерал Тошево – Валентин Димитров. 
 

 
„Най-важното е децата, нашите ученици да бъдат запознати какво предстои. Да бъдат пленени към земеделието, защото ние сме изцяло земеделски район. И очакваме от тях не само да развиваме земеделието и леката хранително вкусова промишленост, добавената стойност да се реализира в нашата община и младите хора да остават тук. 
 
В миналото България се е славела със земеделие и в бъдеще – по същия начин. Все пак се намираме в Златна Добруджа, най-плодородните и най-качествени земи в цяла Европа“, каза Димитров.  
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg