Модернизирането на селското стопанство е ключово, за да бъдат печеливши фермерите.

Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз дава възможност за инструменти, които да помогнат на стопаните в това.

 

В кои сектори субсидиите дават най-голям ефект?

 

В рамките на кампанията „ОСП работи за нас!“ станахме част от празника на Елина Колева и Петьо Киров, които отвориха вратите на стопанството си в каварненското село Вранино, за да покажат как са реализирали на практика своите идеи за модерно животновъдство със средства по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

 

На събитието, чийто съорганизатори бяха AgriGate MediaИнститут за агростратегии и иновации и СмартАгростарт, двамата стопани разказаха за новоизградените си зали за крави и телета, както и за софтуерната система, която вече работи и им помага да оптимизират производството си. 

 

 

„Новият проект представлява изцяло реконструкция на съществуващата сграда, която е тук. И на другата, където ще се отглеждат юници. Външно и вътрешно ремонт. По-същественото е изграждането на две отделни сгради за отглеждане на бебета с боксове вътре, индивидуални.

В сградата се гледат до два месеца бебетата, след това минават в следващата сграда, която е предвидена за телета от 2 месеца до може би 8, 9-месечна възраст. След това влизат в следващата сграда, в която там ги подготвяме вече за юници, които при навършване на 13 месеца започваме осеменяване. След това влизат в основното стадо, което е в сградата, тук, зад мен.

Реално, това, което се използваше като сграден фонд, беше само тази зад мен и можехме да си позволим не повече от 120 животни. Сега ни стана широчко.Имаме капацитет за 200 крави”, каза пред Фермер.БГ Петьо Киров.

 

Освен строителството те са внедрили и нови технологии в стопанството.

 

„Разполагахме с доилна инсталация, която спрямо други места се доеше нормално. 18 години по-късно слагаме нова доилна инсталация със софтуерно управление, напълно компютъризирана. Работата на дояча е само да сложи апаратите и да проследи всяко едно животно за нещо, защото все пак човешкото око преценява по един начин. Цялата информация след това отива в лаптопа, анализираме и предприемаме някакви действия, спрямо ситуацията”, добави Киров.

Чиповете, които са поставени за момента следят за проводимостта на млякото и количеството, издоено от всяко животно.

„Това ни позволява да видим продуктивността им как се движи и съответно, ако има ранни етапи на мастит, да ги хванем. Предстои ни дооборудване на цялата инсталация, слагане на още антени и чипове на кравите. Те се слагат на крака и гледаме самата активност на всяко едно животно – колко се храни, колко се движи”, допълни той.

 

 

Чрез тази информация софтуерът подсказва какво е състоянието на животното и така  по-бързо могат да се засекат конкретни проблеми.

 

„Другото интересно нещо, което направихме е иновативното осветление, което сложихме. Доста е модерно, специално е създадено за крави.

Като се светнат лампите, те не искат да излизат . човек, който усеща животните, вижда,че им допада. Светлината имитира слънчева светлина по залез и изгрев, лека, приглушена, което спомага за по-доброто усвояване на фуражите и съответно на кравата не й е тъмно, за да ляга да спи и т.н. Тя си консумира храната, пие си водата и съответно резултатите се подобряват доста”, открои Киров.

Във фермата е поставен електронен вакуум регулатор, който щади вакуум помпата и тя работи на много ниски обороти и съответно се спестява електроенергия. Охладителният танк пък охлажда почти три пъти по-бързо от хладилната вана, с която са работели преди. По този начин Петьо и Елина смятат, че ще пестят до 50% електроенергия.

 

 

„Без модернизация няма бъдеще. Като искаш да си модерен, първо трябва много да си чел.

 Да се интересуваш за новите неща, за модерните неща и да се опитваш да ги прилагаш. Тези проекти са точно за това – да ти помогнат със средства да се опиташ да внедриш новите неща, технологиите, които ти помагат за по-висока производителност, за по-качествена продукция, за оптимални разходи в съотношение с приходите. По-зелена планета”, сподели от своя страна Елина Колева.

 

 

Всичко това е плод на съвместните усилия на стопаните, партньорите им и на консултантът им по проекта Марта Йонкова.

 

„С Елина и Петър тези дни си говорехме колко затруднения и препятствия имаше, докато се стигне до това, което виждате днес. Дори обсъдихме дали изобщо е трябвало да се захващат.

Аз обаче съм убедена, че хора като тях, на които земеделието им е в кръвта, не могат да стоят на едно място. С програми или без, те винаги ще се развиват и ще търсят по-добри решения, условия и ако щете визия за стопанството си. Именно това прави проекта  толкова добър – той не е прищявка „за да се вземат едни пари“, което напоследък е една порочна практика, родена от субсидиите. Този проект е напълно реален, пресметнат за нуждите и възможностите на конкретния бизнес, изпълнен прецизно. И при цялата си сложност – защото тук имахме строителство и оборудване на 4 подобекта нещата се получиха добре и сравнително бързо, най-вече заради адекватните изпълнители и контрагенти, но също и защото възложителите знаят добре какво искат да постигнат. Не се съмнявам, че това е пътят и им пожелавам от сърце успех“, каза пред гостите Йонкова, която е експертът по европейски програми и проекти.

Използвайки възможностите на ОСП и инструментите й, Елина и Петьо са изпълнили 4 проекта по ПРСР за 4 години. За тези ползи лекция пред гостите изнесе председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова. Тя не скри добрите си впечатления от постигнатото от Елина и Петьо.

 

 

„Един пример за това как може да работи ОСП за нас, сега и за в бъдеще. ОСП работи за тези, които искат да работят земеделие, за тези, които искат просто да получават субсидии тази политика работи временно. И за съжаление не дава възможност на истинските земеделски стопани да се развиват. А истинските земеделски стопани са именно като този проект днес на Елина и Петьо.

Основната работа на всеки един европейски финансов инструмент, какъвто е ПРСР, е да направи така че нашите земеделци умно да използват парите, за да бъдат по-печеливши и да и да могат да се конкурират.

Те двамата, семейно, имат идея, но не са я направили сами. Освен с финансите по програмата, те имаха всичко останало, т.е. не е необходимо само парите за едно печелившо земеделие. Програмата само подпомага това, но трябва да имаш основната идея как да направиш този бизнес по-успешен, да си подбереш подходящите хора, свързани с храненето на животните, лекаря, който да се грижи за тях, търговеца – този, който им изкупува млякото, е много важно, защото без пазар – ние сме в пазарна среда, каквито и инструменти да има ОСП, каквито и финанси да бъдат дадени, ако ти не можеш да си адаптивен към съответния пазар, няма да има никакъв резултат от тази инвестиция. И поради тази причина бях много доволна да чуя как те в последните няколко месеца, изискванията на търговеца са за по-добро качество, те са направили инвестицията точно, за да осигурят това по-добро качество, за да получат повече пари отколкото пазарната цена на млякото в момента, което ние всички искаме да чуваме в крайна сметка. И не на последно място, много важно е,че в този екип от хора, които им помагат, имаше и софтуерна фирма. Този софтуер му помага изключително много да прогнозира,  да следи своето производство.

 

 

Най-малките ги видяхме дечицата, които веднага разпознаха тези ITнеща от сорта на таблетите на полето и това, което те казаха. Аз ги питах какво е това на брошурката, то каза – таблет и аз го попитах защо им е този таблет на полето? Той каза – да следим колко е пораснало растението. За мен този отговор е брилянтен. Той ми казва всичко. На мен ми стана ясно и затвърди мнението, че нашето бъдеще, младите хора, начинът да ги върнем, . може би не единствения, но един от най-основните начини, е именно дигитализация на земеделието, защото това е част от ежедневието им. И със сигурност можем да го направим по-атрактивно, ако им дадем в ръцете тези нови технологии.

Много е важно, че всичко това се случва тука, в България”, каза Светлана Боянова.

 

Сред гостите на събитието бе и кметът на община Каварна Нина Ставрева.

 

„Изключително съм впечатлена. Всъщност това е една ферма, едно стопанство, което съществува от 1990 г. Началото на земеделието е положил бащата на Елина. Аз се възхищавам на нейния хъс и амбициозност. Тя доказа, че с труд, постоянство и упоритост всичко се постига и е възможно.

Другото ценно, за което заслужават аплодисменти Елина и Петьо е тяхната кауза – да превърнем здравословното хранене в начин на живот”, открои кметът на община Каравна.

 

С много танци, вкусни хапки и добро настроение малки и големи споделиха празника на стопаните, като за това им помогнаха прекрасните танцьори от Фолклорен танцов ансамбъл „Бизоне“ и Вокална академия „Каварна“.

 

„Надявам се това, което сме направили да даде своите резултати”, заключи Елина Колева.

 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg