Тази седмица евродепутатите ще обсъдят и гласуват планове за повишаване на устойчивостта и гъвкавостта на селскостопанската политика на Европейския съюз (ЕС), така че тя да може да продължи да осигурява продоволствена сигурност в целия ЕС. 

Пътят към новата ОСП

Дебатите са насрочени за вторник сутрин (20 октомври), а гласуванията ще се проведат през цялата седмица, съобщиха от пресофиса на Европейския парламент. 

Това, върху което ще се фокусират евродепутатите са зелените мерки, таваните върху директните плащания, както и пренасочването на средства към по-малки и млади фермери, за да се справят с кризи. Освен това депутатите ще трябва да стигнат до единна позиция и за правилата, които ще следят за извършването на проверките и контрола, се посочва в съобщението. 
 Реално, щом в пленарна зала се стигне до единодушие, евродепутатите ще бъдат готови да за почнат преговори със Съвета на министрите относно пакета от реформи по аграрната политика на ЕС в следващия програмен период. 

Успоредно с това Съветът на аграрните министри на Съюза се събира в Люксембург днес и утре, за да бъде гласувана позицията на тази институция относно контрола върху стратегическите планове, Стратегията "От фермата до трапезата" и др., съобщиха от пресофиса на Съвета. 

Срокът на действие на настоящите правила на ОСП изтича на 31 декември 2020 г. Те следва да бъдат заменени с преходни правила, докато текущата реформа на ОСП не бъде договорена и одобрена от Парламента и Съвета на ЕС.

ОСП представлява 34,5% от бюджета на ЕС за 2020 г. (58.12 милиарда евро). Около 70% от бюджета на ОСП подпомага доходите на шест до седем милиона земеделски стопанства в ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg