Забравете за скучните подаръци за Коледа, защото тази година може да осиновите овца. Този първи по рода си бизнес модел в Нова Зеландия набира сериозна популярност, пише Stuff.co.nz.

Дамите в селското стопанство: Донка Арбалиева

Зад проекта стоят двама предприемчиви мъже - фермерът Скоти Бамфорд и маркетинговият специалист Грег Стъбингс. Те създадоха виртуална платформа, която позволява на хора от цял свят да наблюдават своите малки Ламборгини, Уилям или Рамбо, които обикалят по цял ден фермата Бамфорд. Стопанството е фамилно и е създадено през далечната 1884 г.

Клиентите на платформата може да изберат мериносова овца за осиновяване, след това да й дадат име и да следят целия й жизнен път, включително агненето. Освен това те могат да вземат ценната вълна от животните, след като преди това са се насладили на процеса на стригане, излъчван в реално време в социалната мрежа.

В момента абонаментът на месец е 89 долара, а ако платите за цяла година напред - плащате само 849 долара. Щом станете пълноправен клиент, ще бъдете запознати с овца от стадото и ще имате онлайн достъп, за да следите всичко, което се случва в стопанството. На ваше разположение ще има още видеоклипове, предавания на живо и сесии с въпроси и отговори с Бамфорд.

Осиновителите може да глезят своята овца, купувайки й лакомства или пък изпращайки й лично съобщение, което ще й бъде прочетено. Бамфорт уверява, че този модел е гъвкав и отворен към предложения.

Цялата идея е да бъде забавно и увлекателно, казва той.

След агненето осиновителите може да вземат под крилото си и младото поколение.

Бамфорд и Стъбингс са удовлетворени от тестовете, направени с приятели от Тексас, Мелбърн и Крайстчърч. Те вярват, че бизнесът им ще пожъне най-голям успех на азиатския пазар, следван от Северна Америка и Австралия.

Предприемчивият Бамфорт вече е правил опити да дисерфицира семейната ферма. През 2018 г. той стартира програма с турове. Пандемията от Ковид възпрепятства този негов план, тъй като потокът от туристи секна. Този неуспех само го накара да обмисли друг вариант за привличане на приходи.

С брат ми не искаме да продаваме фермата. Искаме да създадем нещо, което показва постиженията на нашите родители, казва Бамфорт.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Летящи берачи на плодове работят неуморно ден и нощ

Автономните трактори: перспективи за развитие

Черният орех - култура, от която може да печелите още от първата година