Депутатите от Бюджетната комисия на парламента решиха да понижат минималния осигурителен доход за земеделските стопани от предложения първоначално 560 лв. на 400 лв. на месец.

 

Осигурителен праг за фермерите от 560 на 400 лева?

 

Това стана при приемането на второ четене бюджета на общественото осигуряване, съобщи БНТ. Сега минимумът, върху който фермерите трябва да внасят осигуровки, е 350 лв. Така гласуваното в комисията предложение е за повишение на прага с 14%, а на минималната осигурителна вноска – с около 15 лв. на месец до 125 лв. Предстои окончателното приемане на текста на второ четене в пленарната зала на Народното събрание.
 
 
Проектът на Националния осигурителен институт (НОИ) беше осигурителният праг за земеделските стопани да се изравни с миниланата работна заплата за страната, която догодина ще бъде 560 лв. Предложението получи подкрепата и на Министерския съвет, но предизвика силно недоволство в сектора. Браншови организации предупредиха, че при толкова рязък скок на размера на задължителните месечни вноски догодина част от хората ще започнат да укриват доходите си.
 
 
Според новият бюджет на общественото осигуряване максималният осигурителен доход догодина става 3000 лева. Таванът на пенсиите се запазва и догодина, като от 1 юли ще стане 1200 лв.