По отношение на земеделските производители и на самоосигуряващите се лица минималният месечен размер на осигурителния доход се запазва на 710 лв. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на първото заседание на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание за новата година. 

Януари и важните дати, които да запомните

В последните дни в коментари под новините на Агри.Бг се появиха мнения, че размерът на осигуровките ще се увеличи. 
С изказването на служебният министър на социалната политика това твърдение се опровергава. 

В същото време за наетите от земеделските производители работници и служители възнаграждението, върху което следва да правят осигуровки, е минималната месечна работна заплата, определена за страната. 

Законодателството дава достатъчно гаранции, така че да няма ощетени лица, посочи министърът.

По отношение на минималната заплата, която от началото на година е 780 лв., Лазаров каза, че разчетите на социалното министерство за новия размер са били на определени на база на текущите икономически показатели, като инфлацията е измерена спрямо индексите на потребителските цени. Той потвърди, че ще бъде създадена работна група между социалните партньори и заинтересовани страни, за да се обсъди въвеждането на европейската директива за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз. 

Размерът на осигурителния доход за земеделските производители бе увеличен през миналата година. Тогавашният министър на земеделието Иван Иванов обеща, че стопаните ще бъдат компенсирани, но това така и не се случи. В края на годината стана ясно, че служебният министър на земеделието Явор Гечев дори не е знаел за идеята на предшественика си и обяви, че се проверява с какви средства разполага повереното му ведомство и дали варианта с компенсирането чрез de minimis е възможен.