Имаме уверението, че се работи по приемането на осигурителен праг за фермерите от 400 лева. Това съобщиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) за Фермер.БГ.
 
 
Асоциацията проведе днес срещи в парламента. Причината – резкият скок в осигурителния праг.
 
“Срещнахме се с председателя на земеделската комисия Десислава Танева и с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. В края получихме уверението, че се работи по приемането на осигурителен праг от 400 лева”, обясниха от НОКА.
 
Както Фермер.БГ съобщи по-рано, Националният осигурителен институт (НОИ) и Министерският съвет предложиха осигурителният праг за фермерите, които работят извън фирми, догодина да се вдигне рязко от 350 лв. на 560 лв. на месец. Проектът предвижда минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица в страната да се повиши през 2019 г. – от 510 лв. на 560 лв. 
 
Това предложение бързо намери редица противници. Срещу него публично се изказаха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и от Българска асоциация биопродукти (БАБ). Те са категорични, че с увеличението на вноските, ще се увеличи и опасността от разрастване на сивия сектор в селското стопанство.
 

Какво следва?

Ако проектът бъде гласуван и в Народното събрание, осигурителните вноски за фермерите ще скочат рекордно - от 109,55 лв. на 175,28 лв. на месец. 

 
Предишният опит за рязко увеличение на осигурителния праг за фермерите от 310 лв. на 480 лв. беше през ноември миналата година. Тогава проектът беше приет на първо четене в Народното събрание, но масовото недоволство на земеделските стопани и техните протести накараха депутатите да намалят задължителните отчисления при окончателното гласуване на бюджетните закони.