Още година вносът на земеделски стоки от Украйна ще бъде без мита, след като преди няколко седмици бе потвърдено от Европейския парламент и Европейския съвет да бъдат удължени търговските мерки, които бяха валидни от средата на 2022 г.  Удължението влиза в сила от 6 юни, 2024 г., информираха от Европейската комисия. 

Мерките претърпяха някои корекции с оглед опасенията на заинтересованите страни от ЕС. За тази цел и като се има предвид значително увеличение на вноса на някои селскостопански продукти от Украйна в ЕС през 2022 г. и 2023 г. - обновените мерки бяха разписани с допълнение - подсилен защитен механизъм, т. нар. “аварийна спирачка”. Тя позволява предприемането на бързи коригиращи действия в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави-членки.

Като част от засилените предпазни мерки за защита на фермерите в ЕС, Комисията предприе особено наблюдение на няколко чувствителни селскостопански продукти, а именно птиче месо, яйца, захар, овесени ядки, зърнени храни, царевица и мед.

Освен това се предвижда "аварийната спирачка" да бъде задействана, ако обемът на вноса на някои от тези продукти достигне средния годишен внос, регистриран между 1 юли 2021 г. и 31 декември 2023 г. 


По време на удължаването на автономните търговски мерки през май от Европейската комисия обещаха да се проведат и консултации с Украйна за по-дългосрочна реципрочна либерализация на тарифите. Обяснението бе, че този процес има за цел да осигури икономическа сигурност и стабилна рамка за търговия както на Украйна, така и на ЕС, както и на земеделските производители в Общността. 

По време на дебата около удължаването на търговските мерки фермери от Общността настояваха браншовите организации да бъдат включени разговорите и интересите на местните производители да бъдат защитени, тъй като голяма част от продукцията им залежава заради вноса на ниски цени на земеделски стоки от Украйна.