След като техни колеги протестираха вчера в Сандаски и за кратко блокираха Главен път Е-79, членовете на Управителния съвет на "Обединени Български Животновъди" излязоха с декларация, в която се настоява за отмяна на заповедта на служебния министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков, която се отнася до марките 10 и 11. Отделно от това животновъдите са категорични, че всички субсидии за животновъди за кампания 2016 трябва да бъдат изплатени до 20 март 2017г.

 

Тази година няма да се приемат нови бенефициенти по мярка 10 и 11

 

В документа, подписан от министъра се казва, че през кампания 2017 няма да се приемат заявления за подпомагане по мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“ от ПРСР 2014-2020г., с които се поема нов ангажимент или се разширява вече поетия такъв. 

 

Именно по тази причина от животновъдната организация изпратиха декларацията, в която заявяват, че пускането на въпросната заповед ден преди старта на кампанията за подаване на заявления за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания за  кампания 2017, е възмутително и те са несъгласни с нея.

 

„В тази заповед няма определени никакви мотиви за действията, които се предприемат с нея. Това поставя пред свършен факт всички животновъди и земеделци“, се казва в декларацията.

 

От "Обединени Български Животновъди" са категорични, че по този начин се лишават от средства  животновъди, които извършват селекционна дейност, автохтонни породи, ценни за нашето животновъдство, пашуват своите животни на територията на трите национални парка в България – „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“ с утвърдено вече добре работещо направление от Мярка 10 – „Традиционни практики за сезонна паша – пасторализъм“. 

 

 

„На практика заповедта се явява като пречка за развитието на животновъдството в България. Забраната не дава възможност на животновъдите и земеделците да прогнозират и планират своята дейност и на практика са лишени от всякаква сигурност“, отбелязват животновъдите и квалифицират документа като „абсолютно дискриминиращ“ за всички земеделски стопани, участващи до момента в мярка 214 „Агроекологични плащания“ и изпълнили съвестно своите ангажименти в мярката и по отношение на такива, които желаят да се развиват.

 

„Субсидирането не може да бъде спирано още от третата година на програмния период от ПРСР 2014-2020 г. Животновъдството се прокламираше като един от приоритетните отрасли за този програмен период. Ето защо тези мерки не могат да се спират необосновано, без мотиви и без ясно обяснения. Ако бюджет е нямало е нямало и преди това. Този факт не може да се забележи в началото на страртиралата кампания и да постави всички животновъди и земеделци пред свършен факт“, се казва в декларацията на организацията.

 

Те настояват за отмяна на заповедта и искат състоянието на бюджета по двете мерки да бъде обсъдено с широка дискусия с участието на  животновъдите. 

 

 

От сдружението твърдят, че има варианти за излизане от ситуацията и настояват ако бъдат предвиждани някакви рестриктивни мерки, то да бъдат обявени поне една година по-рано.

 

Животновъди заявиха, че се стягат за национален протест срещу въпросната заповед, като мотиви има и срещу забавянето на субсидиите от кампания 2016 и приетата без промените, педложени от животновъди, Наредба 3. 

 

Това не е първият протест, с който служебното ръководство на това министерство ще се сблъска. Още в първия си работен ден, то беше посрещнато с разлято мляко пред министерството именно заради промените в Наредба 3. 

 

Само преди броени дни пък земеделски производители се събраха на специална среща, за която Фермер.БГ пръв писа, по време на агроизложението АГРА 2017 в Пловдив и заявиха, че са готови да блокират главни пътища заради издадения от министерството индикативен график за директните плащания за кампания 2016. 

 

 

Тогава се наложи новоизбрания изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Живко Живков да се срещне с представители на недоволните земеделци и тогава стана ясно, че са получили уверение, че субсидиите ще бъдат платени до 31 март. 

 

Дни след това пък земеделците проведоха среща и със служебния премиер проф. Огнян Герджиков, където пък стана ясно, че може да получат парите си и до 28 март. 

 

Иначе спряганата дата за протест срещу наредбата за мерките 10 и 11 е 15 март. Тогава земеделците и животновъдите се готвят да изразят недоволството си пред министерството на земеделието и храните.