23 свине в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани и загробени още тази вечер. Това каза шефът на Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев на извънредна пресконференция по повод първото потвърдено огнище на Африканска чума по свинете в България.
 
 
За съжаление само три дни след завършването на телената ограда по сухоземната граница ни граница с Румъния, дойде и новината за първото огнище на Африканска чума по свинете в България. Защитното съоръжение беше една от многото превенции, които БАБХ направи, за да не допусне чумата на нашата територия, въпреки това чумата дойде. По-интересното обаче е, че болестта се прояви на в село, намиращо се на над 100 км навътре в страната ни от границата.
 
Вчера в Тутраканци беше подадено първото съмнение за чума в България. Собственикът на общо 30 прасета е уведомил ветеринарите за проблеми със седем от тях. Ветеринарите са се опитали да лекуват прасетата, но без успех. Направена аутопсия и потвърдени проби от референтната лаборатория доказаха наличието на Африканска чума по свинете. Останалите 23 животни ще бъдат евтаназирани и загробени още днес, стана ясно на пресконференцията.
 
„Много важно в тази ситуация е мерките да са незабавни, за да не се даде възможност по някакъв начин – обикновено неумишлено, този вирус да бъде пренесен. Хората не винаги се съобразяват с това. Ние се опитвахме често и по много начини да обясняваме и да предупреждаваме какво може да се случи. В Румъния има 202 хиляди разболели се от АЧС животни - изключително голям брой огнища.
Огнището в България доказа наистина, че АЧС може да се разпространява, като преодолява доста от мерките, които се вземат. Латвия има 10 огнища, Литва – 47 огнища, а Румъния – 794 огнища“, коментира д-р Илиев.
 
По думите му големият проблем за България би дошъл, ако чумата наближи големите индустриални ферми. Към момента огнището е на 40 км от най-близкия свинекомплекс.
 
[news]
„Имаме изключително добра индустрия, която като ферми и мениджмънт се равнява на най-добре развитите страни, като оборудване и като генетичен материал. Важно е да ограничим заболяването натам“, добави д-р Илиев.
 
Към момента мерките, които са взети са най-вече, за да се опази индустрията от пробива на чумата.
 
„Опасността идва от прасетата от заден двор. Стопаните обикновено правят единичен опит да лекуват прасетата и ако това не се случи, ги приколват. АЧС не е опасна за хората. Затова такова месо най-вероятно се разпространява в тези страни. Сега от това село свинско или продукти може да бъде изпратено и в Разлог, и ние да се чудим откъде е дошло. Вирусът се предава и от опаковките, в които е имало месо от болни свине. Те могат да разнесат заразата. Затова има създаден щаб в областите с най-голяма опасност – по границата с Румъния. Изземва се и се унищожава всичко, което карат в багажнниците си румънските туристи и тировете. Затова с Пътна полиция сме се разбрали всички паркинги по пътя да бъдат своевременно почиствани и продуктите – унищожавани. Същото се отнася и до пристанищата. Не се отнася само за границата с румъния. Отнася се до всики граници на България. На границите, които са с ЕС, се извършва и дезинфекцияя със специални германски пъскачки с препарат, който убива вируса. Пуснати са в действие и всички дезинфекционни станции, които действаха в миналото. Всички превозни средства, които влизат по сухопътна граница, се дезинфекцират. Не навсякъде това е автоматизирано, но се извършва“, увери шефът на БАБХ и добави, че дори страни, в които отдавна има АЧС и са придобили някакъв опит за справяне с болестта, има заболяване в индустриалните обекти.
 
„Информирахме ЕК. Възможно е налагане на икономически мерки върху цялата страна. Там, където е постигнато равновесие за индустриалните ферми, те не са ограничени и отиват към кланица.Близо половин милион са прасетата в България“, каза д-р Дамян Илиев.
 
Той информира, че в радиуса от 10 км в момента се изброяват животните. 
 
„От вчера е започнало преброяването, защото много от прасетата не са регистрирани в информационната система. Затова в цялата страна в момента се извършва преброяване на прасетата, особено около индустриалните ферми. В 3-километровата зона, около Тутраканци, прасетата няма да бъдат убивани. Към момента от тях се взимат проби. Направихе всичко възможно, което ни позволява законодателстовто“, заключи д-р Илиев.