Две са стадата, в които има констатирана положителна проба- едното е стадото на баба Дора в Шарково, и още едно стадо в село Болярово. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов  след извънредно заседание на Координационния щаб, създаден заради кризата.
 
Евтаназията към момента обаче се отлага до официалното получаване на резултатите от лабораторните анализи. Дезинфекцията и контролът на придвижването на хора и животни в района ще продължат.
 
С два дни ще се отложи евтаназията на животните, каза вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от пресцентъра на МВР. Освен изчакването на пробите от другите райони, като причина той посочи и нуждата от политическо доверие за извършването на действията, затова ще поиска изслушване в парламента. 
 
„Правим най-доброто по световните стандарти за овладяване на чумата", обяви вътрешният министър и добави:
„Искам да призова всички, които са в района и не са от там, наши граждани, които мислят, че помагат на някого, ако могат, да напуснат мястото. Тези, които се опитват да идват, да не идват. Да ограничим движението. Сами да се спасим от тази чума".
Министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на земеделието и храните Румен Порожанов са поискали от председателя на парламента да бъдат изслушани на заседанието на Народното събрание в петък, заради ситуацията в ямболските села, съобщи вътрешният министър Валентин Радев, цитиран от БНР.
 
„Не може да спасяваме държавата, а някой да се изправя срещу нас. Това е заплаха за националната сигурност", заяви той и допълни, че в Ямбол ще бъде създаден регионален щаб, добави още Радев.