Още две крави са умрели в поповското село Еленово. Фермата е поставена под карантина. Предстои да бъде дезинфекцирана и труповете на животните, които вече са три, ще бъдат обезвредени, каза в предаването „Хоризонт до обед“ областният управител на Търговище Светлин Бонев. Той каза, че към момента не е потвърдено, че останалите две животни са загинали в резултата на заболяване от антракс: Взети са проби от животните и очакваме техните резултати, но при всички случаи те ще бъдат обезвредени и ще се действа както в случая с първото животно.
[news]
Предприети са необходимите мерки за предотвратяване разпространението на болестта антракс, съобщиха от пресцентъра на областната администрация в Търговище. Това заяви днес директорът на Областна дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ д-р Анелия Цонева пред членовете на Областната епизоотична комисия, мкоято заседава днес във връзка с констатирано огнище на антракс в село Еленово, общ. Попово. 
 
Д-р Цонева разясни, че на 15 септември е постъпило уведомление за теле с влошено здравословно състояние, от което е взета проба. След анализ в лаборатория е установено наличието на болестта антракс. Предприети са незабавни действия от РЗИ-Търговище и ОДБХ с цел опазване живота и здравето на населението, като е извършена проверка на място. Животновъдния обект е поставен под карантина и предстои да бъде дезинфекциран. Всички възприемчиви животни в селото – 327 говеда и 533 овце ще бъдат ваксинирани. Не е имало консумация на месо и към момента няма данни за заболели хора. На контактните 6 лица са предписани медикаменти за профилактика на заболяването.
 
Областният управител Светлин Бонев призова отговорните институции за пълна мобилизация и готовност за реакция при съмнения за наличие на болестта антракс. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!